Mer Björkflum

Regeringens ”effektivaste” minister, [tag]Jan Björklund[/tag], tuffar vidare med sin inslagna [tag]skolpolitik[/tag], oavsett vad lärarna, eleverna, föräldrarna, fackförbunden, oppositionen, eller befolkningen tycker. Nu har direktiven för de nya betygen kommit. Och det är bara att konstatera att Björklund är flummigare än vanligt. Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Men vad bryr sig väl en skolminister om det…

Redan sedan tidigare har det varit klart att [tag]betyg[/tag]sstegen ska bli fler och ha värdena A till F, där A är det högsta, medan F är underkänt. Man ska dessutom kunna bli extra underkänd genom ett streck.

Björklund erkänner att implementeringen av fler betygssteg inte är helt enkel:

Med varje mer steg med kritierer blir det svårare att specificera ner vad det är som krävs för att uppnå det. Och till slut hamnar man på en detaljstyrningsnivår som inte är önskvärd.

Han verkar ha förstått att ju fler betygssteg man har, desto svårare blir det att skilja dem åt. Det kräver glasklar tydlighet i kriterierna som kan innebära problem om man inte är tillräckligt tydligt. Vilken lösning har Björklund på problemet?

Det kommer inte att finnas några betygskriterier för stegen B och D.

Vi tar det en gång till.

Det kommer inte att finnas några betygskriterier för stegen B och D.

Egentligen betyder detta att vi har kvar det nuvarande betygssystemet, men att man sätter bokstaven B på MVG- och VG+ och bokstaven D på VG- och G+.

Att försvara B och D för eleverna blir svårt, men som lärare är det lättare att sätta ett betyg som inte har några kriterier. Min gissning är att B och D kommer att bli skolans vanligaste betyg.

Det som är svårast att förstå av Björklunds förslag är hur en man som låtsas vara emot ”[tag]flumskola[/tag]n” kan komma undan med att vara så flummig. Han till och med får beröm för att otydliggöra betygssystemet.

Snart är det slut med ordningen och redan i [tag]skola[/tag]n…

Det här inlägget postades i Politik, Skola, Sverige och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Mer Björkflum

 1. Percy tårar skriver:

  Bra inlägg. Är själv lärare och har inget emot fler betygssteg, men förstår inte vitsen med att ha mellanliggande betyg utan kriterier. Som jag förstått Jan Banan så ska flit premieras, dvs B och D ska ges till elever som försöker men inte kan – dvs rena ordning- och uppförandebetyg. Tragiskt.

 2. Per skriver:

  Är också lärare och undrar var Percys tårar får iden att de betygen ska kopplas till ordning och uppförande. handlar det om en medveten misstolkning eller ska jag vara mörkrädd att det finns kollegor som är så dåliga på att ta till sig information ?

  Jag vill också påpeka att det finns regler för vad som krävs för betygen B och D. T.ex. för betyget B så ska man uppfylla all kriterier för betyget E och flertalet av betygen för betyget C.

  Fler betygsteg innebär fler gränsdragning, fler betyg som ligger på gränsen där vi lärare kommer få svårt att bestämma oss. Troligtvis kommer de även sättas fler felaktiga betyg. MEN varje gränsdragning blir inte lika viktig. Effekten av ett felaktigt betyg blir bara hälften så stort.

  Men mest tycker jag detta bloginlägg påvisar hur lätt folk misstolkar information då det passar deras andra syften.

 3. Anders skriver:

  Det är väl jättebra att man anpassar sig till Bologna-processen, släpper allt Baylan flum, för ärligt talat – Socialdemokraternas skolpolitik har förstört många årsklasser….Tolkar ert motstånd som ideologiskt dravel, syftande till att inte tillåta att SAP kritiseras.Att försvara betyg ska väl aldrig vara svårt för en lärare! Men det är också något som ligger kvar av SAP’s misslyckade skolpolitik, att lärarna inte har ledartröjan i klassrummen längre.

  Håller med Per – det är lätt att "misstolka" när man inte vill eller är förmögen att första. Lyft blicken!

 4. Pingback: Cape Pine Garden Project

 5. Jocke skriver:

  Det är roligt att se hur lite Jan egentligen vet om skolan. Själv är jag elev och tycker att det är absurt att  sätta betyg på någons kunskap i ett 1-7-system. Är inte en människas kunskap innom ett område mer komplext än att det kan visas endast genom siffror eller bokstäver? Det som behövs är ett grovskaligt betygsystem med skriftliga omdömen. Det system som nu kommer är som bloggaren skriver egentligen bara samma som förr, men med plus och minus.

 6. Magistern skriver:

  Anders: ideologiskt dravel? Det är ju det som du skriver.

  Tycker Freds kritik av skolministerns betygsförslag är både rättfärdigat och ickeideologiskt. Därför att  förslaget är direkt idiotiskt.

 7. tråkmagistern skriver:

  Magistern: kritiken är rättfärdigat (rimlig, på svenska?) för att förslaget är idiotiskt?
   he he he

 8. Fred skriver:

  Percy: Jag förstår inte vitsen med fler betygssteg, särskilt inte om man skippar att definiera vissa av stegen.
  Per: Jag förstår faktiskt inte delar av ditt inlägg. Du får gärna förtydliga, särskilt det om att fler betygssteg skulle halvera antalet felaktiga betyg.
  Anders: Så fort man tror på att dagens skola enbart formats av Socialdemokraterna är man fullständigt såld på ideologiskt dravel. En sak till: Att försvara betyg är alltid svårt för lärare. Särskilt om betygskriterierna är svårtolkade, eller som i fallet Björklund, obefintliga.
  Jocke: Jag håller med dig. Självklart är kunskap komplext och omöjligt att mäta. Skriftliga omdömen? Varför inte?
  Magistern: Thank you, Sir!
  Tråkmagistern: ?

 9. Christer skriver:

  Tack Fred, tydligt och bra. Jag länkar till dig!

 10. Martin skriver:

  Per och Anders – problemet med Björklunds förslag är att det antyder att de stackars eleverna får för låga betyg av sina dumma lärare. Så är det inte som ni vet – problemet är att betygsinflationen är så massiv att betygen snart förlorat hela sitt värde överhuvudtaget.  Med Björklunds system kommer denna bara att fortsätta, och det kommer inte dröja länge innan alla elever tycker att betyget B har för stor spännvidd. Och A kommer att bli det nya MVG – med i runda slängar 25% i tuffa kurser som t ex Historia A, vänta bara och se. Björklunds förslag är inte idiotiskt för att det lanseras av en folkpartist – utan för att det helt enkelt är idiotiskt.

  Baylan är en jubelidiot, det är jag den första att skriva under på. Och sossarnas skolpolitik suger duktigt. Men – att skylla den svenska skolans problem på sossarna är för enkelt. 90-talets inriktning på söka kunskap själv, valfrihet till döds, lokala kurser, konkurrens mellan olika tokiga friskolekoncept, postmodernistisk kunskapssyn etc rådde det ganska stor enighet om på nittiotalet (och -94 hade vi Beatrice som skolminister om ni minns).

  Tråkmagistern – du regerar! Det är lite svårt att greppa vad du menar, men du är surast!

 11. Mats skriver:

  Du är utmanad i en betygsfri bloggvärld!

 12. Pingback: Betyg - skalövningar « Tysta tankar

 13. Per skriver:

  Fred: Läs om min post… Jag skriver att det troligtvis kommer bli FLER felaktiga betyg men att varje fel kommer spela mindre roll. Med nuvarande system så ändras betygen 5poäng om jag höjer eller sänker betyget ett steg, om jag sätter ett VG när jag borde satt ett G så får eleven 5p "för mycket". Med det nya systemet så ändras poängen bara 2.5p, om jag t.ex. sätter ett C istället för det D jag borde satt så får eleven bara 2.5p "fel". Jag gissar att det är och blir sällsynt med att lärare gör en så grov felbedömning att det blir mer än ett steg fel.

  Martin: Jag ser inte Björklunds antydan att vi lärare sätter för låga betyg, snarare tvärt om då han driver att nationella prov ska kontrollrättas och att det ska utredas om en skola konsekvent sätter högre betyg än sina nationella prov. Betygsinflationen är ett jätte problem och är ett sympton på hur dåliga betygskriterierna är. Titta på mattematik som borde vara bland de lättaste att skriva bra kriterier till. Av de 4 kritterierna som finns på G nivå har jag från de som gör de nationella proven sagt att två av dem är så idiotiska att det inte tror politikerna verkligen menade dem…
  " Eleven skiljer gissningar och antaganden från givna fakta och härledningar eller bevis." Hur många svaga G elever förstår vad ett bevis verkligen är?
  "Eleven använder lämpliga matematiska begrepp, metoder och tillvägagångssätt för att formulera och lösa problem i ett steg." Så inte ens i Ma E kan man kräva att elever ska klara av att lösa problem som kräver mer än ett steg.
  Jag känner ingen lärare som följer dessa kriterier utan det råder total anarki om vad som krävs. Där har vi det riktiga problemet med vårat betygsystem.

  /Per

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *