Jobb eller ”jobb”?

Ibland vill man bara skrika åt alla tokstollar som kommenterar artiklarna på SvD:s och Sydsvenskans hemsidor – nu senast med anledning av att man som föräldraledig lärare har möjlighet att återgå i tjänst under sin ferietid. Man inser dock att tokstollarna kanske vill skrika tillbaka så därför försöker man hålla en sansad ton. Varför inte försöka ”utbilda” tokstollarna?

Lärare har en årlig [tag]arbetstid[/tag] som är fördelad på 194 dagar. På de 194 dagarna ska de utföra ett arbete som ”vanliga” arbetstagare tar 220 dagar på sig att utföra. Dessa 194 dagar är utplacerade så att de infaller på terminerna – vilket är praktiskt eftersom arbetet som [tag]lärare[/tag] underlättas om eleverna är på plats ungefär samtidigt. För att det inte ska bli orättvist så arbetar lärare 45,5 timmar i veckan, vilket kompenserar för de 26 arbetsdagarna som skiljer lärare från ”vanliga” arbetstagare.

Lösningen innebär att lärare inte kan ta [tag]semester[/tag] – de går på [tag]ferie[/tag] istället. Medan de ”vanliga” arbetstagarna får ta ledigt på nästan vilka av de 220 dagarna som helst, får lärare inte ta ledigt på de 194 dagarna – de måste vara lediga på jullov, sportlov, påsklov, sommarlov och höstlov. Om man vill vara ledig på någon av de 194 dagarna måste man ta ut tjänstledighet – med löneavdrag som följd. Det som på pappret ser ut som mer ledighet är egentligen lika mycket ledighet, fast med mindre flexibilitet.

Arbetsgivarna (oftast kommunala skolledare) får inte lov att lägga ut arbetsuppgifter på lärarnas ferietid, lika lite som ”vanliga” arbetsgivare får lov att lägga arbetsuppgifter på ”vanliga” arbetstagares semester. Alla har rätt till ledighet, även lärare.

När det gäller lärares möjlighet att förlänga [tag]föräldraledighet[/tag]en genom att gå i tjänst på ferien så är det inget som är olagligt eller bryter mot några avtal. Finns det någon ”vanlig” arbetstagare som tar ut föräldraledighet under sin semester?

Skulle inte tro det.

För övrigt är jag väldigt besviken på både Sydsvenskan och Svenska Dagbladet för att de satt ”jobbar” inom citationstecken i sina rubriker. Man skulle kunna tro att de snott rubrikerna – ja, hela artiklarna egentligen – från en artikel i DN för drygt tre år sedan. Men journalisterna jobbar kanske inte, de ”jobbar” kanske bara…

Det här inlägget postades i Media, Skola, Sverige och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Jobb eller ”jobb”?

 1. Magistern skriver:

  Jag som jobbar på en friskola får visserligen ta ut semester när jag vill (nåja), men å andra sidan har jag färre veckor ledigt/år.
  I övrigt: Bra rutet, Fred. Jag skrattade mest när jag lästa kommentarerna. För inte fan kunde jag gråta när jag inser att folk, generellt sett, sällan är särskilt kritisk till vad de läser. En artikel och deras uppfattning är klar. Nej, nu ska jag gå fundera på vilken bok jag ska ta med imorgon att läsa. Jag gör ju inte så mycket på dagarna…

 2. Fred skriver:

  Ja, du är väl vad jag kallar för en "vanlig" arbetstagare. Resonemangen ovan gäller för de lärare som innehar ferietjänst, vilket innefattar de flesta kommunala skolor och en del privata alternativ – men fler och fler lärare har semestertjänst.
        Nej, nu ska jag återgå till att "slappa"…

 3. Om man varit föräldraledig hela läsåret får man inte betalt på sommaren, även om man "återgår i tjänst". Detta för att årsarbetstiden (ar)betas av mellan mitten på augusti och början på juni, och man därmed inte har några arbetsuppgifter att utföra. Typ. Det var i alla fall nåt i den stilen vi fick höra när vi kollade upp det hela med frugans löneassistent nu senast…

 4. (Läser artikeln i en av länkarna)

  Aha! Det handlade om de andra loven….

 5. JANNE skriver:

  Har på ett enkelt sätt räknat lite på vår arbetstid och lön jämfört med en kompis med likande arbetsuppgifter och utbildning (datorer, privat sektor med 4 ,5 års högskola). Han tjänar 6000 mer i månaden= 72000 mer per år. Vilket innbär att han har två månadslöner á 36000 som jag inte har. Om han tar två månader tjänstledigt utan lön så har vi ungefär samma lön och arbetstid (i veckor räknat). Varför gnäller de?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *