Även en blind höna…

Alliansens [tag]skolpolitik[/tag] har jag inte haft något större förtroende för. Den har genomsyrats av enkla lösningar på komplexa problem och har därför varit mer synkad med populism än med realism. Därför blir man förvånad när Alliansen presenterar saker som faktiskt verkar kunna fungera.

När de på DN Debatt presenterar sin politik för [tag]förskola[/tag]n så innehåller den givetvis eftergifter för våra egna fundamentalister, Kristdemokraterna, i vårdnadsbidragets form, och underligheter som jämställdhetsbonusen, men den innehåller också en del bra grejor:

Det är de högskoleutbildade förskollärarna som ska ha ansvaret för att det pedagogiska arbetet inriktas mot målen i förskolans läroplan.

[…]

För[tag]skola[/tag]n kommer också att bli en egen skolform i den nya skollag som regeringen lägger fram senare i år. I lagens mening blir därmed förskolan en frivillig skolform som lyder under liknande tillsynsbestämmelser som övriga skolväsendet.

[…]

Det övergripande ansvaret för förskolan ska ligga på en förskolechef, som i den nya skollagen i många avseenden jämställs med rektorer i skolan.

Detta är ett sätt att stärka förskollärarna till att jämställas med andra lärare. Jag tror att det är nyttigt. Vi arbetar alla inom samma bransch, mot samma mål, och förskollärarna har länge fått spela andrafiol. Förskollärarna är också professionella – bara för att man arbetar med yngre barn behöver inte betyda att man ska ha mindre lön, kortare utbildning, eller lägre status. Alliansens förslag har potential att rätta till de felaktigheterna.

Även om jag tror att vårdnadsbidrag och jämställdhetsbonus kan motverka delar av förslaget så innehåller det tillräckligt med förnuftigheter för att kunna göra nytta. Om de nu bara hade kunnat myndigförklara lärarna för de äldre barnen också…

Det här inlägget postades i Politik, Skola, Sverige och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Även en blind höna…

  1. Lenox skriver:

    Jag håller med, i stort, men jag tänker att det måste vara något lurt eftersom alliansen är inblandad. Sedan råkar jag veta att man vill sänka statusen på nya förskollärarutbildningen genom att inte ge dem forskarnivå.. galet. Men det skriver de inget om här.

  2. Fred skriver:

    Galet är ordet. Annars är införandet av vårdnadsbidrag ganska lurt. Å ena sidan förstärker man förskolan, å andra sidan ger man bidrag till dem som stannar hemma med barnen. Jag tror att det kommer att slå jättefel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *