Skolnotiser

I dessa tider, då jag har sex kurser som skriver nationella prov i Engelska A och B eller slutprov i Historia A, har jag inte särskilt mycket tid att blogga om [tag]skola[/tag]n (eller några andra aktiviteter heller, för den delen). Några saker har jag dock noterat:

Svenska Dagbladets ledarsida anser att [tag]Folkpartiet[/tag]s framgångar och uppgångar för tillfället beror på att de bekämpar det de kallar för ”[tag]flumskola[/tag]n”. ”Skarpare krav i skolan ger goda ­resultat,” skojar de. Plötsligt inser jag att Jan Björklund inte vill ha ordning och reda i skolan för att skolan ska bli bättre – det är för att Folkpartiet ska få bättre opinionssiffror. Om han ville ha en bättre svensk skola borde han väl ha inrättat en oberoende skolkommission för länge sedan. Hur länge ska ett parti med 28 mandat i Riksdagen ha monopol på skolfrågorna?

Sydsvenskan har inlett en ny artikelserie med fokus på skolan. De väljer bort Malmö och Lund – de väljer att istället fokusera på kranskommunerna. Första artikeln handlar om Bjärehovsskolan, en grundskola i Bjärred, som ligger i [tag]Lomma[/tag] kommun – ni vet: Sveriges bästa skolkommun 2007. Resultaten mäts inte helt oväntat i betygsgenomsnitt – något som i fallet Bjärehovsskolan bara är positivt. Kommentarerna till artikelns nätupplaga problematiserar bilden något…

Dokumentärserien [tag]Klass 9A[/tag] visar nästa vecka sitt sista avsnitt. Förutom att jag tycker att skoldebatten har nyanserats något på grund av serien så har jag också fått en sak bekräftad: Alla lärare betyder något – Klass 9A fick nya ”superpedagoger”. Parallellklassen 9B fick fler ”gamla” lärare. Båda klasserna förbättrar sina resultat. Lärartätheten i skolan måste öka, och elevgrupperna måste bli mindre. Först då blir alla elever sedda. Man behöver dessutom inte vara ”superpedagog” för att göra ett bra jobb.

Det här inlägget postades i Skola och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Skolnotiser

  1. Ingrid skriver:

    En stilla suck! Vi som varit lärare de senaste 40 åren har upprepat gång på gång: ”Färre elever i klasserna”. ”Fler lärare i klassrummet!” Har någon lyssnat?? Våra erfarenheter var/är riktiga. Hoppas att det nu leder till förändring.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *