Hjärnsläpp

Efter att ha tittat på [tag]Klass 9A[/tag] har nu [tag]Ilmar Reepalu[/tag], Malmös ”starke man”, fått för sig att eleverna ska betygsätta lärarna. Frågorna hopar sig:

 • Ska [tag]elever[/tag]na få betalt för det?
 • Ska eleverna kompetensutvecklas i det?
 • Vem ska utbilda eleverna i betygsättning?
 • Ska eleverna även sätta lärarnas löner?
 • Tittar Ilmar Reepalu för mycket på TV?

Mina elever gör kursutvärderingar varje år. Jag graderas inte efter någon [tag]betyg[/tag]sskala, men jag får en god fingervisning om vad jag är bra på och vad jag behöver förbättra. Utvärderingarna ligger sedan till grund för medarbetarsamtalen med min chef. Vad behöver förändras?

Ilmar Reepalu, precis som alldeles för många i skoldebatten, har svårt att se [tag]betygsättning[/tag] som en myndighetsutövning som har rättsliga följder för de som betygsätts. Ett betyg är dessutom ett trubbigt instrument som är svårt att använda om man vill ha detaljerad information om en komplicerad verklighet. Ett betyg får inte förväxlas med resultatmätning eller, som i det här fallet, en utvärdering.

Det borde vara självklart att politikerna, som till syvende och sist har makten över [tag]skola[/tag]n, vet vad de pratar om. Det verkar inte Reepalu göra.

Det här inlägget postades i Skola och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Hjärnsläpp

 1. Christer skriver:

  Oj, har du vaknat! Vad roligt! 🙂

  Jag tror att politiker har svårt att greppa innebörden av ordet ”betyg”, eller i alla fall tolkar det helt annorlunda än vad vi inom skolan gör. I den vanliga betygsdebatten blandar de ihop det med skriftliga omdömmen, och i det här fallet med utvärderingar.

  MVH
  Christer

 2. Mats skriver:

  Bra sagt!
  Hoppas du kommer på debatten imorgon
  http://www.mah.se/templates/MAHcalendar____2559.aspx?calendareventid=77904

  Fast det är med ganska skräckblandade känslor jag går dit – eller avstår! Panelsammansättningen lovar inte gott…

 3. Fred skriver:

  Christer: Jo, jag har vaknat. Ibland måste man titta upp från rättningen av de nationella proven och se ”verkligheten” omkring sig.
  Mats: Jag kanske går dit, men då måste jag ha flyt hela dagen.

 4. Mats Gerdau skriver:

  Jag tycker faktiskt att det är ett ganska bra förslag, dessutom sker det på många håll idag. Man ska inte hänga upp sig på ordet betyg, förstås, men att eleverna är med och utvärderar lärarnas undervisning är väl bara bra?!

  Elevenkäter, kundundersökningar eller vad de kallas är ju till för att lärarna ska få feedback på sin undervisning. Och för att ledningen ska få en bild av vad eleverna tycker. Man får inte ta det för sanning, men det är ändå en indikation. Självklart måste rektorerna ha annat underlag också inför lönesamtal och annan utvädering, men att helt glömma elevernas uppfattning känns ju lite fattigt.

  Du målar upp bilder av att eleverna ska ägna sig åt myndighetsutövning och måste utbildas i detta först och att eleverna ska sätta lön på lärarna. Det är lite tramsigt. Varför denna rädsla för att lärares insatser ska utvärderas?

 5. Fred skriver:

  Jag är inte emot utvärderingar. Jag gör dem varje år och har stor nytta av dem. Jag är inte ens emot obligatoriska eller mer standardiserade utvärderingar. Det jag vänder mig emot är att man utformar det eller kallar det för betyg. Semantik, trams, whatever… Det är oerhört viktigt att man som lärare har tillräckligt mycket integritet att man reagerar när någon trampar på ens professionella territorium. Reepalus utspel är inget annat än politiskt dravel där han försöker vinna billiga poänger genom att framstå som tuff mot de flummiga lärarna. Jag tillhör dem som tycker det är för jävligt. När jag ändå är inne på etiketter och benämningar: Jag tänker aldrig kalla eleverna för kunder eller mig själv som kunskapsleverantör. Jag tycker att det är tillräckligt illa att jag ibland kallas för pedagog.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *