Reaktioner

Reaktionerna på [tag]Ilmar Reepalu[/tag]s hjärnsläpp igår har inte låtit vänta på sig.

Lärarna vill knappt kommentera förslaget eftersom det är så dumt, men kontentan är:

De ser en risk med att det är den skojige [tag]lärare[/tag]n som släpper [tag]elever[/tag]na tidigare från lektionen som får högre [tag]betyg[/tag] medan det gedigna, ibland lite tråkiga, skolarbetet får bottennapp.

En rektor säger:

Att man kallar det för [tag]betygssättning[/tag] av lärare tror jag inte ger någon positiv efterklang. Jag tycker inte att man kan döma ut människor hur som helst. Det viktigaste är att det hela tiden finns en dialog mellan lärare och elever.

Ett av lärarfacken ([tag]Lärarnas Riksförbund[/tag]) dömer ut förslaget helt. Ordföranden, Metta Fjelkner, speglar mina ord från igår:

Vad Ilmar Reepalu egentligen säger är att Sveriges kommuner inte klarar av att lönesätta lärare därför att de inte vet hur lärare fungerar. Betygssättning är en myndighetsutövning som man ska värna och vårda.

Av någon anledning hör Sydsvenskan inte av sig till det större lärarfacket, [tag]Lärarförbundet[/tag]. De får dock en chans att uttala sig i Svenska Dagbladet, som också tar upp Reepalus förslag. Ordföranden, Eva-Lis Preisz säger:

Ett förenklat betygsystem utan tydliga kriterier skulle kunna leda till att lärare blir kränkta och i vissa fall även till vuxenmobbing.

Eleverna får också en chans att uttala sig i Sydsvenskan. En säger:

De är inte här för att vara schysta kompisar utan för att vara lärare.

Reepalus förslag sågas alltså i princip av alla som är verksamma inom [tag]skola[/tag]n. Finns det en chans att han lär sig av detta?

Än en gång: Vad är det för fel på de utvärderingar vi gör idag?

Uppdaterat:

Även Mats Skogkär, en av Sydsvenskans mer rabiata ledarskribenter, väger in om Reepalus förslag, och han gör det utifrån [tag]Klass 9A[/tag]. För en gångs skull håller jag med [tag]Mats Skogkär[/tag]. Kors i taket.

Och apropå Klass 9A, kan jag passa på att länka till en krönika om dokumentärserien som [tag]Anna Larsdotter[/tag] skrivit – också i Sydsvenskan. Intressant, även om jag inte kan hålla med om det här med läraryrket som ett ”kall” – över huvud taget. Det är inget kall. Det är en profession.

Det här inlägget postades i Skola och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Reaktioner

 1. Pingback: Betyg på lärare och hyresrätter « Christermagister

 2. Zwen skriver:

  ”De pratar hela tiden så det blir enformigt att lyssna” Haha japp precis så är det, varför inte låta eleverna rösta om vad de vill göra i skolan oxå? Håltimma och studiedag hade nog legat i topp. Alltså: de lärare som får _sämst _betyg är antagligen de bästa

 3. Mark skriver:

  jag tycker det känns helt rimligt, att man som lärare blir betygsatt när man sätter betyg på eleverna, det är väl inget orimligt i det?

  då kanske vi en gång för alla kan bli av med alla nötter som inte har i skolan att göra!

 4. Fred skriver:

  Zwen: Jag är rädd att du har rätt.
  Mark: Tycker du att det är rimligt om jag för samma resonemang gentemot eleverna? Att mina betyg på dem är till för att bli av med ”nötterna”? Betygsättning är myndighetsutövning som bör utföras av professionella yrkespersoner – inte en utröstning i dokusåpa-stil.

 5. Cleo skriver:

  Det ska bli intresant att se hur en obehörig lärare får toppenbetyg av eleverna medan en behörig inte får det. Var hamnar vi då i diskussionen?Sedan när ska lärare vara supemänniskor medan en läkare får göra den ena felbedömningen efter den andre utan att legitimationen dras in?

 6. Anna skriver:

  Är det inte dags att låta eleverna få säga sitt? Vad är alla så rädda för? Att det för en gång skull ska uppdagas hur många dåliga lärare det faktiskt finns? Ja, jag är lärare själv och jag vet vad jag talar om. Under min egen skolgång som var mellan 82-94 och 01-05 kan jag nämna fem bra lärare och de flesta mötte jag under högskoletiden, det säger en del tycker jag. Jag vet dessutom att jag är långt ifrån ensam om att ha uppfattningen att lärarkåren borde genomgå noggrann granskning. Under åren i skolvärlden som elev OCH lärare har jag stött på fler respektlösa, översittande, nedlåtande, omotiverade, oinspirerande vuxna människor än någon annanstans under hela mitt 33-åriga liv. Jag ger mig inte förrän det sker en förändring – till elevernas fördel!!

 7. Daniel skriver:

  Betyg på lärarna? Vad bra! Inte en dag för tidigt.
  Det finns alldeles för många lärare på skolorna som borde göra något helt annat än att försöka undervisa och handskas med människor.
  Lärarutbildningen producerar tyvärr en hel del ”lärare” som har formell kompetens och klarar alla teoriprov, men som är urusla pedagoger och som saknar sk. social kompetens.
  Hoppas att detta utmärkta förslag går igenom.
  Då kanske vi får LÄMPLIGA lärare i utbildningssystemet.

 8. Annette skriver:

  Var ska de ”dåliga” lärarna ta vägen då? Det är inte så lätt att hitta andra arbetsuppgifter för en lärare som inte vill eller orkar längre. Jag har själv försökt att ta mig ur ”lärarträsket” under två år men inte lyckats. Känner inte att jag är helt värdelös ännu men ett tag till i dåliga arbetsmiljö, barn som inte föräldrarna inte tar sitt ansvar för och med taskig lön gör att jag inte vet hur länge jag fixar att vare en bra lärare. Många skolor (alla?) har årliga utvärderingar av verksamheten som elever och föräldrar får lämna in, men inte alla tar sig inte besväret att fylla i dessa utvärderingar, kanske är det roligare att få sätta betyg….
  Det är fel att den enskilde läraren skall få skulden för ett system fel.

 9. Fred skriver:

  Cleo: Jag kan nog hålla med dig.
  Anna: Jag tror inte att du har monopol på att veta vad du pratar om. Alla har vi gått i skolan. Vill man bli en bättre lärare kan man använda sig av utvärderingar – då kan man få en detaljerad bild av vad man är bra på och vad man kan förbättra. Sen finns det respektlösa, översittande, nedlåtande, omotiverade, oinspirerande vuxna människor överallt – inte bara inom lärarkåren.
  Daniel: Jag är glad att du tänker så högt om våra elever. Men tycker du verkligen att tonåringar alltid vet vad som är bäst för dem? Ska eleverna ha makt att utse vilka lärare som är lämpliga? Vad händer med lärarnas auktoritet och professionalism om förslaget går igenom? Förslaget är inte utmärkt, det är ogenomtänkt.
  Annette: Det låter som om det är dags att byta skola och se om det funkar bättre där. Sen är det väl bara att hoppas att resurserna ökar, att lönerna höjs, att klasserna blir mindre, att föräldrarna blir mer engagerade, att kollegorna blir mer stöttande, och att allmänheten blir mer förstående för vårt yrke. Man bör tänka på att de som skäller högst i skoldebatten inte skäller på dig personligen, utan på någon lärare de har haft som de inte tyckte om.

 10. Janis skriver:

  Dåliga lärare finns, nu som förr. Själv tänker jag på att jag skulle ha satt IG på min svensk- och SO-lärare – den som sedan, många år senare, faktiskt framstod som den bästa av dem alla …

  Samtidigt finns det väl ändå ett behov av att elever ska kunna berätta om sina upplevelser från det ganska slutna klassrummet. För de lärare som gör utvärderingar är kanske inte de som främst borde göra det. En elevombudsman på varje skola, är det helgalet?

 11. Fred skriver:

  I mitt fall har jag insett att de tre lärare jag hatade mest är de som jag lärde mig mest av. Hur galet är det? Obligatoriska utvärderingar och elevombudsmän är helt ok med mig. Betyg, däremot, är ett trubbigt instrument – på lärare såväl som elever. Om det ska användas måste det vara av professionella yrkespersoner.

 12. Martin skriver:

  Jag har varit med om betygssättning (utvärdering 1-5 på dator över olika teman) på min gamla skola, och kan bara tycka att det är värdelöst. En sådan betygssliknande utvärdering säger ingenting.

  Dumma lärare som är ganska hårda med betyg, håller tempo i kurserna (mer att göra) och också låter eleverna genomlida kursens tråkigare bitar får förvånande nog lägre betyg än snälla lärare som lyssnar mer på eleverna och låter dem välja redovisningsformer, arbetsformer, arbetsområden och – givetvis också – sätter rättvisa snälla betyg. Jättekonstigt.

  Den effekt som möjligtvis uppnås är att den dumma läraren slutar att hålla tempo i kurserna, slutar med att undervisa på ett sätt som han eller hon upplever ger resultat och låter eleverna välja arbetsformer och redovisningsformer som undandrar sig normal bedömning. Så att alla får högre betyg. Jättebra.

 13. Cleo skriver:

  Betyg är ju egentligen bara till för att användas när man söker in på högre utbildningar. En enkel och effektiv urvalsmetod. Vi har väl alla haft en eller två lärare under våra skolår utan att det förstörde våra framtida karriärer. Vidare så kan man räkna med en akut lärarkris om alla ”dåliga” lärare ska sorteras bort. Vad gör vi då när vi står där i börjana v termin med klasser utan lärare? Paniksöker kanditater och tar första bästa?
  Vill man ha engagerade lärare så ger man dem feedback, positiv förstärkning och talar om för dem varje dag hur värrdefulla de är.Då kommer även lärare att växa och älska sina jobb. Vi är för fokuserade på krav och bedömning men har totalt slutat bry oss om varandra för kärlek och omtanke och allt sånt kallas ju numera flum*

 14. Fred skriver:

  Martin: Jag anar en viss ironi…
  Cleo: Exakt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *