Mer Fox och lögner

I USA pågår det just nu en debatt om pensioner (zzz). Ungefär samma debatt genomfördes i Sverige för ett antal år sedan i samband med införandet av premiepensionssystemet (ZZZ) och kom att handla om löntagarfonder, AP-fonder och pensionsförsäkringar (ZZZzzz—…), samt huruvida människor var kapabla att placera en pytteliten del av sin framtida pension i aktiefonder som bara något år efter införandet av systemet kom att kollapsa i takt med IT-bubblan.

Det amerikanska pensionssystemet infördes när Franklin D. Roosevelt var president (1933-1945) under något som kallades the New Deal. För att ta sig ur depressionen, som hade hållit USA i ett starkt grepp under flera år, spenderade FDR mer pengar än han hade på att införa ett välfärdssystem som idag hade fått vilken socialdemokrat som helst att längta tillbaka till den gamla goda tiden. Däribland infördes statligt utbetalade och garanterade pensioner.
var president (1933-1945) under något som kallades

Nu har något mattesnille räknat ut att pensionssystemet kanske kommer att vara bankrupt år 2042. Eftersom Republikanerna hatar allt som kan tolkas som överstatlighet har de helt köpt idén om att systemet måste reformeras (privatiseras, personaliseras, moderniseras, vilket ord man nu väljer). Demokraterna anser dock att Republikanerna utnyttjar tillfället för att genomföra onödiga, och kanske förödande, förändringar i ett system som fungerar lika bra idag som det gjorde på 40-talet. Det är Republikanernas genomförda skattesänkningar som har gett upphov till krisen, enligt dem.

Nu är det bara till att gissa vilken linje som Fox News driver. Kanalens högst ansedda nyhetsprogram heter Special Report, leds av Droopy-lookaliken Brit Hume, och går klockan sju på kvällen. Så här sa Brit den 3:e februari:

In a written statement to Congress in 1935, Roosevelt said that any Social Security plans should include, quote, “Voluntary contributory annuities, by which individual initiative can increase the annual amounts received in old age,” adding that government funding, quote, “ought to ultimately be supplanted by self-supporting annuity plans.


Brit påstår alltså att FDR så snart som möjligt ville byta ut det statliga pensionssystemet mot privata pensionskonton. Detta är en ren och skär lögn från nyhetsankarets sida. Så här skrev FDR egentligen:

In the important field of security for our old people, it seems necessary to adopt three principles: First, non-contributory old-age pensions for those who are now too old to build up their own insurance. It is, of course, clear that for perhaps thirty years to come funds will have to be provided by the States and the Federal Government to meet these pensions. Second, compulsory contributory annuities which in time will establish a self-supporting system for those now young and for future generations. Third, voluntary contributory annuities by which individual initiative can increase the annual amounts received in old age. It is proposed that the Federal Government assume one-half of the cost of the old-age pension plan, which ought ultimately to be supplanted by self-supporting annuity plans.

När systemet infördes var man tvungen att börja betala ut pensioner genast, utan att ha kunnat betala in pengar i något system, eftersom något sådant inte funnits tidigare (FDR:s första punkt). Samtidigt skulle man införa ett system som gjorde att man gjorde inbetalningar (via skatt och arbetsgivaravgifter) som man sedan skulle kunna ta ut i pension. Systemet skulle alltså vara självförsörjande (FDR:s andra punkt). Om man ville, skulle man också få möjlighet att spara pengar själv (FDR:s tredje punkt). Han avslutar stycket med att förklara att den första punkten kommer att försvinna efter ett tag, i takt med att systemet blir självförsörjande.

Genom att plocka ut två citat från ett stycke av Roosevelt och sätta dem i en annan kontext får Brit Hume det att låta som om FDR ville att hela det statliga systemet skulle ersättas av privata pensionskonton. En ren och skär lögn med andra ord. På inrådan från radiostationen Air America skrev jag följande mail till Fox News:

Dear FNC:

Your top news anchor, Brit Hume, lies to the American public and, since your channel is broadcast around the globe, to the world in general. Is that the kind of ”trustworthy” news anchor you would want to have?

He deliberately misquoted the worldwide respected and admired Franklin Delano Roosevelt on the air. In quoting FDR Brit skipped sections of the text, in order to give it a completely different meaning, and thus misrepresented what the 31st president of the United States of America stood for.

Need I remind you that Brit is not a pundit, he is an anchorman. As such he must report objectively, regardless of his own personal opinions.

Brit Hume can no longer be trusted as your top news anchor. He has become a liability. You should immediately relieve him of his duties.

Yours sincerely,
[blah, blah, blah]


Jag hoppas att jag inte är ensam i min vädjan, men jag har väldigt liten förhoppning om att något kommer att hända. Men eftersom FNC kan sänka Dan RatherCBS, så finns det alltid en möjlighet.

/Fred

Det här inlägget postades i Media, USA. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *