USA:s ”liberala” mediakonglomerat

Som mina trogna läsare säkert vet har jag inte mycket till övers för the Fox News Channel. Mot allmän kännedom, anser de sig inte vara konservatismens högborg. Deras självupplevda existensberättigande kommer ifrån att de anser sig vara objektiva och balanserade i sin rapportering. Samtidigt hävdar de dock att de utgör en motvikt till USA:s övriga medier, som de anser är vänsterliberalt vinklade. Att försöka få dem att förstå paradoxen i deras inställning är som att bokstavligen försöka få en kamel genom ett nålsöga.

Hur mycket FNC vill sprida myten om det liberalt vinklade mediaetablissemanget i USA, så försvåras arbetet av att det inte existerar. Ett bevis (av flera) för det är Sinclair Broadcast Group.

I USA finns fyra stora nationella nätverk av kommersiella tevekanaler: ABC, CBS, NBC och FOX (ej att förväxlas med Fox News). Utöver dessa tillkommer ett stort antal nätverk som är kabel- eller satellitkanaler. Nätverken äger inte tevekanalerna de sänder igenom, utan de ägs av självstående bolag. Till exempel kan ett företag i Los Angeles äga en tevekanal som sänder CBS, men det är ett annat företag som äger sändningsrättigheterna till CBS i San Francisco. Ofta har dessa lokalt ägda tevekanaler också egen programmering utöver den nationella, oftast begränsat till lokala nyhetssändningar och talkshows på dagtid.

Sinclair Broadcast Group äger 62 tevekanaler i USA. 20 sänder Fox (inte News), 19 sänder Warner Brothers, 8 sänder ABC, 6 sänder UPN, 4 sänder NBC, 3 sänder CBS och 2 är oberoende av nätverken. Man skulle kunna säga att SBG äger ett stort antal kanaler som Fox News Channel skulle anse som liberala i sin nyhetsrapportering.

SBG överser dock den lokala programmeringen. De ser bland annat till att alla kanalerna i konglomeratet sänder ”kommentarer” efter varje sändning av lokala nyheter. ”Kommentarerna” är alltid av konservativ natur och läses upp av Mark Hyman, som även råkar vara vice direktör på SBG. I dessa kanaler, som alltså anses vara liberala av FNC, får man alltså höra, varje kväll i två minuter, hur bra Bush sköter USA:s affärer och hur onda de liberala krafterna i landet är.

Så mycket för ett liberalt media i USA. Den enda motvikten till FNC är the Daily Show med Jon Stewart, ett humornyhetsprogram som går på Comedy Central, direkt efter Crank Yankers, ett gäng Hassan-inspirerade muppar. Vill man se nyheter så tittar man på Comedy Central, och vill man skratta (tills man gråter) så tittar man på Fox News (eller två minuter på någon av SBG:s kanaler).

/Fred

Det här inlägget postades i Media, USA. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *