Det här med lön

  • Put the money where your mouth is!
  • Show me the money!
  • Money is like manure, you have to spread it around, or it smells!

Talessätten är många. Det är helt enkelt dags att lätta på plånboken.

Om ett par veckor ska jag ha medarbetarsamtal, en procedur som inkluderar att jag blir meddelad min nya lön.Vi tillämpar [tag]individuell lönesättning[/tag], så jag borde få lön efter prestation, men så blir det troligen inte.

Det är sista året med [tag]HÖK-07[/tag], avtalet mellan lärarförbunden och Sveriges kommuner, vilket innebär att jag på ett enkelt sätt kan räkna ut min nya lön. I HÖK-07 skulle lärarna få en garanterad lägsta [tag]löneökning[/tag] med 10,2 % fram till och med 2009. I de flesta kommuner har lägstanivån blivit ett tak, med följden att ingen kommer att få mer än 10,2 %. Den individuella lönesättningen finns inte. Om en kommun har väldigt god ekonomi kanske [tag]lärarlöner[/tag]na kan bli högre, men hur många kommuner stämmer det in på? Det är inte konstigt att många lärare vill ha tillbaka tariffsystemet.

[tag]Lars Hemzelius[/tag] (fp) i Trelleborg vill att lärarna får lön efter vilka resultat eleverna presterar på de nationella proven:

Genom regelbundna avstämningar registreras […] en trend som visar på den enskilde lärarens påverkansgrad på den enskilde eleven. Därigenom skapas också möjlighet att lönemässigt premiera de bästa lärarprestationerna avseende kunskapsförmedling.

Hemzelius förslag är givetvis helt galet. Han verkar tro att de nationella proven är universellt objektiva mätinstrument från ovan som inte har några som helst pedagogiska brister. Någon problematisering kring vilken kunskap som förmedlas finns inte.

[tag]Jan Björklund[/tag] (fp) vill inte lägga sig i hur lärarlönerna sätts i kommunerna. För att få kontroll på lönesättningen vill han förstatliga skolan igen –  en lösning som de andra allianspartierna inte vill ha.

Alliansen verkar vara överens om att läraryrkets status bör öka. Med en hög status följer en hög lön. Eller så kan man öka statusen genom att höja lönerna. Om nu inte Jan Björklund kan/orkar/vill göra något för lärarlönerna, så borde man kunna förvänta sig att löneökningarna blir högre än de minimala 10,2 %:en i kommuner där alliansen regerar. Trelleborg, till exempel. Så verkar det inte bli.

Att komma med utspel är enkelt. Snack är billigt. Det är dags att lägga pengarna där munnen är.

Det här inlägget postades i Skola och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *