En dator per elev

Alla [tag]elever[/tag] i Sverige borde ha en dator i [tag]skola[/tag]n.

Varför har de inte redan det?

I Sydsvenskan förklarar Jonas Hällebrand, informations och kommunikations teknik-pedagog ([tag]IKT[/tag]) på Gunnesboskolan i Lund, att det beror på:

 • brist på kunskap om IKT
 • skolledningarna som inte vågar ta besluten
 • konservativa [tag]lärare[/tag] som inte kan ta till sig ny teknik

Det var det hela. Eller var det något han glömde? Jag kan räkna upp tre saker till:

 • Pengar
 • Cash
 • Moolah

Givetvis brister kunskapen ibland och skolledningarna tar väldigt lång tid på sig att implementera exempelvis trådlösa nätverk och bärbara [tag]datorer[/tag]. Och vissa lärare har ett visst motstånd till ny teknik. Men ofta beror kunskapsbristen, oviljan och motståndet på att man helt enkelt inte har tillgång till tekniken och att den faktiskt är dyr. På grundskolan har inte alla lärare en dator var, än mindre var elev. Och att inte se den ekonomiska aspekten av detta i dessa besparingstider är att inte se elefanten i rummet.

Det här inlägget postades i Skola och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till En dator per elev

 1. Svante skriver:

  Här håller jag med dig helt. Självklart handlar det om pengar! Men hur mycket? Jag har googlat för att försöka hitta hur mycket det kostar Staffanstorp att ge varje elev en dator men inte hittat något. Exakt hur stor del av skolbudgeten där kommer att utgöras av datorkostnader?

 2. Fred skriver:

  Enligt senaste protokollet från Staffanstorps Barn- och utbildningsnämnd så handlar det om 2 miljoner kronor att ge alla elever åk 6-8 varsin dator 2010. Detta ur en total barn- och utbildningsbudget på 487 miljoner – vad jag kan tyda.

 3. Svante skriver:

  Tack! Enligt samma protokoll är den sammanlagda grundskolepengen för eleverna i åk 6-8 ca 46 miljoner. Två miljoner blir då ca 4% av den totala skolpengen. Om man skulle bygga om från grunden känns det som en rimlig andel med tanke på hur användbart det är med en dator, men jag kan fatta att det blir knepigare om man måste skära bort 4% av något annat som redan finns.

  Å andra sidan ser jag i protokollet att det finns 852 elever i åk 6-8 i Staffanstorp. Om de skall få varsin dator för 2 miljoner blir det 2347 kr per dator! Visst kan man få ett bättre pris när man köper nästan tusen stycken, men går det verkligen att få det så billigt? Programvara och support kostar också!

 4. Fred skriver:

  Jag tycker det är väldigt lågt räknat. Jag tror dessutom inte att det rör sig om stationära datorer, utan bärbara. Det tillkommer dessutom nätverkskostnader, extra eluttag och annan infrastruktur, samt, ej att förglömma, ytterligare kompetensutveckling av lärare och personal.

 5. Pingback: SkolKRIS på riktigt « metabolism

 6. annemarie skriver:

  Besökte en skola där det fanns tre bärbara datorer i klassrummet för lågstadiet… och där kommunen slagit fast att det ska finnas sex stycken i varje klassrum. Lärarna var nöjda men önskade sig fler. Jag har en gammal burk och skulle vilja förnya det mesta i mitt klassrum. Frågan är vad det kostar i det stora hela att upprusta nu – och försöka sammanlänka med det som händer ex. i Danmark där de kommit en bra bit längre på den vägen. Tack för dina inlägg. A-M

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *