Kattjävlar

Det finns flera sätt man kan använda sig av nationella stereotyper i reklamfilmer. Man kan skämta om fördomar, man kan självironiskt skämta om sin egen stereotyp, och sedan finns det avarten: man kan också använda sig av stereotyper för att förlöjliga människor från ett speciellt land. Den senare sorten är förkastlig på hur många sätt som helst.

Om man råkat glömma zappa när det blivit reklampaus den senaste tiden har man kanske råkat stöta på en reklamfilm för Whiskas – kattmat. I den ramlar det omkring en klumpig kinesisk kvinna som hela tiden säger L istället för R, och som försöker ge sin katt kinesisk kattmat. Hennes make, en klok vit man naturligtvis, byter ut den äckliga kinesiska kattmaten mot Whiskas.

Det vi lär oss från reklamfilmen är inte bara att kinesisk kattmat smakar dynga, utan också att kinesiska kvinnor kan inte prata rent, är klumpiga, och att det krävs en västerländsk mans klokhet för att rätta till hennes misstag.

Någon mer än jag som blir upprörd över detta?

Skriv ett mail till Whiskas:

Whiskas Kundservice

/Fred

Det här inlägget postades i Skola. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *