Vem kör?

  • En arab, en alban och en zigenare sitter i en bil. Vem kör?
  • Polisen.

Den gångna veckan har vi i Sydsvenskan kunnat följa klass 8C på Lindängeskolan, en klass jag känner ganska väl, eftersom jag har varit lärare för dem. Detta är ett av deras favoritskämt och jag måste medge att det är väldigt roligt.

Eller, rättare sagt, det hade kunnat vara ett skämt, men polismyndigheten i Malmö har inte direkt visat sin skämtsamma sida under veckan som gått. Natten till tisdagen skrev ett av Malmös polisbefäl så här i ett email:

Jag kräver att du tar en del av pengarna som du och dina jävla sossekollegor lägger på kriminella Mohammed i Rosengård och satsar dom på våra svenska pensionärer istället.


Han fortsatte:

Dra in ditt gigantiska stöd till alla jävla blattar i Malmö.


Emailet var adresserat till Illmar Reepalu (s), Malmös finanskommunalråd och egne lille påve. Och plötsligt fastnar skrattet i halsen.

Biträdande yttre befäl, Bengt Lindström, har naturligtvis hamnat i blåsväder på grund av emailet han skickade, men inte fullt så mycket som är att önska. Det finns en viss möjlighet att han får sparken. Inte så stor, kanske, men i alla fall. Han frias emellertid helt från misstankarna för hets mot folkgrupp. Grunderna för förundersökningens nedläggande är inte helt klara. Enligt åklagare Kristian Augustsson frias Lindström eftersom han skickat sitt email till privatpersoner.

Om ett befäl vid polisen skickar ett email till flera personer, av vilka en råkar vara ett kommunalråd, är det inte längre ett privat mail. Det är ett offentligt meningsutbyte mellan två offentliga personer. Så här lyder Brottsbalken 16 kap. 8§:

Den som i uttalande eller i annat meddelande som sprids hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning, döms för hets mot folkgrupp till fängelse i högst två år eller om brottet är ringa, till böter.


Tolkningen av ”annat meddelande” är väl den som åklagaren är väldigt välvillig med.

Det är dags att statuera exempel. I egenskap av polisbefäl får man inte uttala sig precis hur som helst, särskilt inte till folkvalda makthavare. Lindström har trampat i klaveret på hur många sätt som helst. Låt honom inte slippa undan. Annars andas 8C:s skämt alltför mycket sanning för att vara roligt.

/Fred

Det här inlägget postades i Malmö. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *