Videojugs

…eller instruktionsvideos på engelska.

Detta är en uppgift som jag har använt i Engelska 5, den passar nämligen väldigt bra ihop med delar av det centrala innehållet:

Muntlig och skriftlig produktion och interaktion av olika slag, även i mer formella sammanhang, där eleverna instruerar, berättar, sammanfattar, förklarar, kommenterar, värderar, motiverar sina åsikter, diskuterar och argumenterar.

Inspirationskällan är givetvis videojug.com – där man kan hitta över 60.000 instruktionsvideos i de mest varierande ämnen. Jag låter eleverna titta igenom sajten för att se vad man kan göra.

Därefter är det dags för eleverna själva att prestera. Först brukar jag avkräva dem ett manus – där de inte bara skriver ner vad de ska säga, utan också vad vi ser i bild medan de säger det. Improvisationer framför kameran brukar aldrig bli bra. Dessutom är det lättare att filma om man vet vad man ska filma.

De flesta eleverna brukar använda sina mobiler för att filma. Det man måste tänka på är vilket filformat filmen får. Om man, som på vår skola, har datorer med Windows 7, och man har en kamera, t.ex. iPhone, som skapar .MOV-filer, så måste filerna ibland konverteras. Ett program för det är gratisprogrammet Pazera, men det finns säkert fler. Om man inte har en kameramobil, så har elevernas datorer webkameror man kan filma med – då slipper man problemet med konvertering. Bildkvaliteten kan dock bli lidande.

Istället för film, kan man lägga in instruerande bilder, foton. Dels får eleverna givetvis ta bilder själva, men om de skulle behöva använda bilder från nätet så bör man styra dem mot Creative Commons eller andra fria licenser. En diskussion om rättigheter och copyright är alltid bra att ta i det här sammanhanget. CC Search är oumbärlig för att hitta bilder.

Huvudsyftet är att eleverna ska prata engelska. De kan de antingen göra i bild direkt in i kameran, eller så kan de spela in en speakerröst. Elevernas datorer har mikrofoner, men helst bör man använda en extern mikrofon eller sin mobil för bättre ljudkvalitet. Precis som med film-filerna kan man råka ut för att man måste konvertera filerna. Om man, exempelvis, vill konvertera Apple-filer till mp3, kan man använda Free M4a to MP3 Converter.

Ett program jag rekommenderar för eleverna är SMRecorder – ytterligare ett gratisprogram. Det kan användas för att göra filmklipp med hjälp av webkameran, för att göra ljudklipp med hjälp av datorns mikrofon, eller för att spela in allt som händer på skärmen. Väldigt användbart!

En instruktionsfilm blir proffsigare om man har bakgrundsmusik. Den bör inte ta överhanden och överrösta det som sägs, men helhetsintrycket förstärks något oerhört. Internet är fyllt med gratismusik man får lov att använda, särskilt, just, instrumental bakgrundsmusik. CC Search är en bra början, men det finns många sajter för det här ändamålet. Man kan använda ljudeffekter också, men det räknar jag som överkurs.

För att redigera ihop filmen använder eleverna Windows Live Movie Maker. Om eleverna inte har det installerat, så kan de ladda ner det gratis från Microsofts sajter, det ingår ibland som en del av Live Essentials, men går utmärkt att ladda ner separat. Programmet är inte särskilt avancerat, på gott och ont.

När filmen är färdigredigerad bör eleverna lägga till texter. Dels, givetvis, en titel på filmen och namnet på upphovsmannen eller upphovskvinnan, men också gärna texter som förtydligar och förstärker bilderna i själva instruktionsfilmen. Eftertexter är valbart, men eleverna brukar gå loss på dem.

Under tiden man arbetar med Windows Live Movie Maker bör man självklart spara projektet då och då. När filmen sedan är klar måste man dock rendera själva filmen också. Innan det är gjort bör man inte flytta på några av de filerna man använder i projektet. Här bör man också be eleverna kolla hur mycket man kan komprimera filmen utan att det går ut över kvaliteten.

Två till tre minuter långa brukar jag be eleverna göra filmerna. Resultatet kommer att bli över förväntan, jag lovar!

Det här inlägget postades i Engelska, Film, Skola och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Videojugs

  1. Magnus skriver:

    Intressant! Jag börjar genast fundera hur jag kan använda samma koncept fast i biologi/kemi/bioteknik… 🙂

  2. MalinC skriver:

    Åh, det här är jättebra tips för en teknikidiot som jag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *