Whiskningar och rop

Masterfoods har slutligen gett med sig och slutat sända den förkastliga reklamfilmen för Whiskas. Tydligen räckte det med att ett 20-tal personer hörde av sig till dem, vilket egentligen är löjligt på minst två sätt: Det ena är att drygt 20 personers åsikter påverkat ett multinationellt företag att ändra sin marknadsföring. Man tycker att det borde krävas en större rörelse för att få till stånd sådana förändringar i ett företags policy. Det andra är att det bara är drygt 20 personer som hört av sig. Siffran är för låg.

Den positiva nyheten är dock att några mail har fått Masterfoods att dra tillbaka en reklamfilm som använt sig av en förnedrande stereotyp. Detta bådar gott för ett stålbad för marknadsförarna och medierna, som fortfarande använder sig av mängder av mer eller mindre sexistiska och stereotypa nidbilder för att kränga olika produkter. Om en storm i ett vattenglas kan få ett multinationellt företag att ändra kurs så finns det hopp om framtiden.

Efter att ha följt Whiskasdebatten från början har jag emellertid insett att det finns på tok för många människor som tycker till alldeles för mycket, utan att faktiskt göra något. Visst, det är bra att folk tycker till, kommenterar och driver debatten, men för att något faktiskt ska hända krävs det en annan typ av handling än att bara skriva en rad på en blogg eller i en insändare.

Det är lätt att tycka att makthavarna inte sköter sina jobb. Makt korrumperar, som schablonen lyder. Detta gäller politisk, ekonomisk, såväl som medial makt. Det är folkets plikt att se till att alla former av makthavare står till svars för sina handlingar. För att det ska ske krävs det att man inte bara tycker till, man måste agera. Vad har du gjort på sistone?

/Fred

Det här inlägget postades i Skola. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *