Sista kattjäveln

Ett par mail till Whiskas om deras avskyvärda reklamfilm och plötsligt får man massor med träffar och kommentarer på bloggen. Jag träffade visst en nervknut med min senaste post om kattmat.

När jag kollade träffstatistiken på bloggen häromdagen talade den sitt tydliga språk. Förutom att många söker på "kinesisk kattmat" på Yahoo och AltaVista, och sedan råkar hitta hit, så visade ett stort antal danskar intresse för det jag skrivit. Jag fick till och med ett par träffar från Masterfoods A.S. i Danmark. Reklamfilmen rullar alltså också där och trots att många verkar tro att Pia Kjersgaard har grannlandets åsikter i ett järngrepp har debatten blossat upp även där. Här är ett exempel.

Det är helt ok att tycka att hela den här debatten är löjlig, men det är ett misstag att koppla ihop den med Nogger/88:an-fånerierna, som jag kommenterat här. Glassidiotin har förstört trovärdigheten för Centrum mot Rasism i flera år framöver. Kattmatsreklamen handlar om något annat. När man skämtar om etniska stereotyper i olika reklamfilmer vandrar man längs en tunn gräns för vad som är ok och vad som inte är det. Och när man, som i fallet Whiskas, av utan någon som helst anledning använder sig av en etnisk stereotyp för att sälja kattmat, så har man gått över gränsen. Förstår man inte det, är man en del av problemet.

Här i Sverige rullar filmen fortfarande, så avtrycket jag gjorde blev kanske inte så stort, men jag hoppas att några ögon har öppnats för idiotier i reklamen. Nu är det bara att luta sig tillbaka och vänta på reklambyråernas nästa klavertramp. Känn ingen oro, det kommer.

/Fred

Det här inlägget postades i Skola. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *