Ett öppet brev till min kommun:

Jaha, då var vi här. Er förening har tackat ja. Min förening har tackat ja. Vi har ett nytt avtal mellan oss. Vad gör vi nu?

Ni måste se procentgränserna, 4,2% för 2012, som ett absolut minimum – inte ett genomsnitt. Jag vet hur avtalet lyder, men om ni vill visa att ni verkligen bryr er om er kommun, om lärarna, om eleverna, om era invånare, så gör ni en extra satsning på skolan. Era anställda lärare gör ett enormt bra arbete, varje dag. De ser till att barnen lär sig läsa och räkna, de fostrar dem till demokratiska medborgare, de fyller dem med både fakta och färdigheter, de tröstar dem, gråter med dem, skrattar med dem, skäller på dem, bryr sig om dem. Om ni vill bidra till att göra läraryrket till ett attraktivt yrke, som endast lockar de som är bäst lämpade för detta extraordinära arbete, så gör ni en extra satsning på skolan som går utöver procentsatser. Ni måste inte bara göra detta i år, utan ni måste göra det nästa år, och nästa år, och nästa år igen.

Ni måste bli bättre på att se vår arbetstid och våra arbetsuppgifter. Jag vet att ni inte får bestämma över alla 45,5 timmarna, men ni måste se till att vi får plats med alla våra avtalade arbetsuppgifter i de 35 ni faktiskt kontrollerar. Vi måste ha tid för undervisningen, vi måste ha tid för planering av undervisningen, vi måste ha tid att utvärdera undervisningen, övriga uppgifter måste hållas till ett minimum. Undervisningen är vårt huvuduppdrag. Varje gång ni ser ett behov av att utnyttja lärarnas arbetstid till en uppgift, måste ni göra en konsekvensanalys av det behovet och ställa er frågan om uppgiften ryms inom arbetstiden. Varje gång.

Jag är glad att jag har ett arbete. Men jag är inte så glad i arbetet att jag stannar till varje pris. Läraryrket är inget kall för mig, det är ett vanligt jobb. Det må vara lustfyllt emellanåt, men någon större skillnad från ett vanligt kneg ser jag inte. Och jag är inte överdrivet glad att arbeta just i er kommun. Vilken annan kommun som helst hade fungerat bra. Så sluta gärna att behandla mig som om jag inte behöver någon lön eller som om jag ska vara glad över att få jobba hos just er. När bristen på lärare slår igenom om ett par år, så tvekar jag inte att byta kommun om gräset är grönare på andra sidan. Jag tvekar heller inte att byta yrke helt, om det skulle passa mig bättre.

Så nu är vi här. Ett nytt avtal kräver nya tag. Och vi vet vad vi har att göra, eller hur?

/en lärare

Det här inlägget postades i Politik, Skola och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ett öppet brev till min kommun:

  1. Sandra Andersson skriver:

    Mycket bra formulerat!
    Får man låna delar av det och använda?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *