Kattjävlar III

Uppföljning av Kattjävlar I och II, angående Whiskas reklamfilm.

Här är svaret jag erhöll från Whiskas kundservice:

Vi beklagar uppriktigt att du uppfattar reklamen som olämplig och stötande. Vi kan försäkra dig att det inte på något sätt har varit vår avsikt att förmedla en missvisande eller kränkande bild av kinesiska kvinnor eller av kinesisk kattmat. Masterfoods, där Whiskas ingår, är en internationell och multikuturell koncern och det är utifrån just ett multikulturellt perspektiv som vi har arbetat.

Vårt syfte med reklamfilmen är att med humor och kärlek visa att katten Sune föredrar Whiskas kattmat framför andra sorters kattmat och att mannen i filmen känner sin katt väl, vilket inte hans fickvän gör. Att vi valde en kinesisk kvinna ska betraktas som en ren tillfällighet, och bör ses med hänsyn till att vi lever i ett mångkulturellt samhälle. Tilläggas bör kanske att Kina är en stor marknad för Masterfoods och vi även har produktion där.

Filmen har visats i flera länder utan att möta några negativa reaktioner. Vi har därför inte varit tillräckligt uppmärksamma på att den skulle kunna uppfattas som stötande i Sverige.

Vi uppskattar att du har givit oss dina synpunkter som kan hjälpa oss att arbeta bättre för våra kunder i framtiden.

Med vänliga hälsning

Masterfoods ab

En massa skitsnack, alltså. Jag svarade genast:

Hej.

Tack för ert föredömligt snabba och uppriktiga svar.

Tyvärr visar ni ingen förståelse för problemet. I dagens Sverige är det tydligen fortfarande helt ok att skämta om asiater. Men ni kunde ha valt att skämta om muslimska kvinnor: En muslimsk kvinna iklädd burka försöker pracka på Sune halal-kattmat från Pakistan. Eller varför inte afrikanska kvinnor iklädda bastkjolar och ben genom både frisyr och näsa.

Det är inte ”multikulturellt” att förstärka stereotyper. Bara på två sätt skulle jag kunna låta detta vila:

1. Om reklamfilmen rullar även i Kina utan några som helst reaktioner.

2. Om Whiskas faktiskt tillverkas i Kina, i vilket fall hela filmen visar sig vara ironisk.

Om inte dessa två är uppfyllda, eller om reklamfilmen inte genast tas bort från våra teveapparater, så känner jag mig tvingad att gå vidare.

Vänligen,
Fred

Masterfoods borde skämmas över ett ”multikulturellt perspektiv” som knappt platsar hos Sverigedemokraterna.

/Fred

Det här inlägget postades i Skola. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *