Ännu ett öppet brev till min kommun:

I mitt förra öppna brev till er i min kommun bad jag er att se 4,2 % som ett absolut minimum för höjningen av lärarlönerna. Vissa kommuner verkar ha hörsammat detta. Lekebergs kommun, exempelvis, skjuter till pengar och lägger sig på 6,2 % för 2012. Det går alltså att satsa på lärarna som tar hand om och utbildar ens barn, om bara den politiska viljan finns. Nu bör det tilläggas att Lekeberg har bland landets lägsta medellöner för lärare, men satsningen är hedervärd.

I övriga landet ser det sämre ut.

Den styrande Alliansen i Stockholm slog på stora trumman i en debattartikel i SvD om att de minsann kommer att höja lärarlönerna. Artikeln konstaterade egentligen bara att de kommer att följa ingångna avtal. Att låtsas som att man kommer med en extra satsning är inte bara förvirrande, det är vilseledande. De har fått mothugg efter mothugg för sitt utspel, med rätta.

Det värsta exemplet är nog Lund. Alliansen, som styr även där, förklarade att de bara budgeterat för en löneökning på en procent och om man nu tvingas till att uppfylla avtalen så är man tvungen att säga upp lärartjänster. Lärarna ska alltså betala sina egna löneökningar, om de nu har något lärarjobb kvar, vill säga. Lunds styrande kommunalpolitiker framstår som föraktfulla mot samma lärare som har gjort Lund till en av landets bästa skolkommuner. Skamligt.

Strax söder om Lund satsar socialdemokratiskt styrda Malmö stad inte heller något extra på lärarna, men de har i alla fall haft vett nog att räkna med löneförhöjningar utöver inflationsnivån.

Finns den politiska viljan i min kommun, eller börjar det bli dags att söka sig utanför yrket?

/en lärare

Det här inlägget postades i Lund, Malmö, Politik, Skola och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ännu ett öppet brev till min kommun:

  1. catrina skriver:

    Man bör akta sig för att rida på för höga hästar och att leva på gamla meriter kanske?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *