Lika goda kålsupare

Världen har ingen enkel förklaring. Debatten om terrorismen och kriget mot terrorismen är obotligt infekterad med enkla förklaringar. Så till den milda grad att fullständig inkommensurabilitet råder.

Den ena sidan (den till höger) hävdar att terrorister är onda in i märgen. Någon ytterligare förklaring för terrorismens existens behövs inte. Ondskan är obotlig och därför måste terroristerna dö i godhetens storartade krig mot terrorismen som måste vinnas till varje pris, annars går världen under.

Den andra sidan (den till vänster) anser att det inte finns några terrorister. Personer som begår våldsbrott mot oskyldiga människor är frihetskämpar som tar sig an den västerländska (underförstått – den amerikanska) imperialismen på det enda sättet de kan. Egentligen är det George W Bush och alla som håller med honom som är obotliga och som måste dö i socialismens storartade seger, annars går världen under.

Vilken sansad person som helst förstår att sanningen befinner sig någonstans mitt emellan de två ytterligheterna. Men möjligheterna att se verkligheten som en komplex enhet av mänsklig samexistens minskar i takt med att debattens volym ökar. Den infantila och naiva synen på världen i gott och ont, svart och vitt, rätt och fel, lever vidare och frodas, samtidigt som världen blir allt mer komplicerad.

Det måste upphöra. Tiden för absoluta sanningar är förbi. Den upphörde i sandlådan.

Den största försyndelsen som båda sidorna sysslar med är relativiseringen av de döda. Den ena sidan (den till höger) blev väldigt upprörda när ett 50-tal människor satte livet till i bombattackerna mot London. De sa inte ett ord om oskyldigt döda när Falluja i Irak rensades. Den andra sidan (den till vänster) äter sura rönnbär över kriget i Irak och vägrar se bombningarna i London som något annat än en naturlig försvarsmekanism från självmordbombarnas sida.

Debatten som haglar om vilka människor som är mer värda – terroristerna eller offren, irakierna eller engelsmännen – liknar slaget vid Somme 1916 – ett skyttegravskrig där fronten inte kommer att flytta sig nämnvärt under lång tid framöver.

Sluta tro att världen går att förklara med några klatchiga ord och några kvällstidningsrubriker. Den är inte så enkel.

/Fred

Det här inlägget postades i Sverige, Världen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *