Falsk matematik

Bomberna i London för ett par veckor sedan har gett nytt liv i kriget mot terrorismen. Att det numera finns ett samband mellan den internationella terrorismen och Irak verkar frångå både Bushs och Blairs förstånd. Det vore politiskt självmord att anse att bombningarna av London berodde på att England varit involverade i Irak, vilket Blair förstår mycket väl. Det vore att erkänna att ockupationen är ett misstag.

Detta är bevis på ett mycket naivt tankesätt som inte kan ses som någon förmildrande omständighet när det gäller ledarna för några av världens mäktigaste nationer. Nästan all internationell terrorism det senaste decenniet har sin grund i kriget mot Irak, men inte det år 2003, utan av en något äldre årgång: Irakkriget 1991.

Irakkriget som utkämpades i början av 1990-talet startade genom Saddam Husseins invasion av Kuwait. Detta föranledde en ansamling av internationella styrkor, med USA i spetsen, att gå i krig mot Irak. Kriget gick snabbt, främst för att det enbart inriktade sig på att befria Kuwait, inte att invadera Irak.

I samband med Irakkriget (anno 1991) upplät Saudiarabien ett antal militärbaser i landet åt de amerikanska trupperna. I landet som inte bara har världens största oljereserver utan också Islams heligaste platser har USA idag tiotusentals soldater närvarande. Detta sticker naturligtvis i ögonen på troende muslimer.

Först efter detta första Irakkrig gick Al-Qaida från att vara en USA-tränad gerillagrupp i Afghanistan till att bli en internationell terrororganisation med USA och västvärlden som mål. Deras första internationella attentat skedde i World Trade Center 1993.

Det finns en viss förmåga i västvärlden att aldrig inse egna misstag och missbedömningar. Den inslagna vägen måste följas till vägs ände. Gud nåde den som omprövar tagna belut.

Precis som offren den Elfte september, har nu offren vid bomberna i London utmålats som martyrer – de dog ärofyllt i kriget mot terrorismen. För en irakier betyder 54 döda i ett bombattantat i London inte speciellt mycket. I Irak betyder en halv miljon döda av FN:s sanktioner under 90-talet, eller USA:s rensningar av Falluja, Najaf och Qaim, med flertalet civila offer, så mycket mer.

Västvärlden ställer sig frågan: Hur kan människor vara så onda att de kan få för sig att utföra bombdåd ibland oss? De glömmer ställa de viktiga frågorna: På vilket sätt har vi bidragit till terroristernas hat mot oss? Vad kan vi göra för att minska motsättningarna?

Terrorism kan aldrig försvaras, men att tro att terroristerna enbart drivs av ren och skär ondska är ännu ett misstag på den inslagna vägen.

/Fred

Det här inlägget postades i USA, Världen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *