Moderaternas historia

Det har väl inte undgått någon att Moderaterna har partistämma just nu. När allt ljus är på dem kan man förstå att alla uttalanden därifrån kanske inte blir så bra. Förre detta skolministern, Beatrice Ask (m), tar dock priset för sämst genomtänkta respons när hon igår sa så här:

Det går inte att mata elever som gökungar med mask. De öppnar inte munnen. Historielektionerna kan vara mördande tråkiga. Det är genom frivilliga val som elever lär sig.

Jag håller med om det första. Det är inte speciellt produktivt att tvångsmata eleverna med mask.

Men att en f.d. skolminister kan uttala sig om ämnet historia på det viset är en skandal. Hon fullständigt underminerar min och mina kollegers roll som historielärare på gymnasiet. Jag förstår att hon kanske talar utifrån sin egen erfarenhet från skolan i början på 70-talet (hon är född -56) men det gör inte hennes uttalande mindre idiotiskt.

Jag skrev ett mail:

Kära Beatrice,

Skolämnet Historia har förändrats sedan 70-talet. Du har själv varit med om dessa förändringar eftersom du satt som skolminister 1991-1994 och sjösatte de läro- och kursplaner som fortfarande gäller.

Jag som historielärare ser det som min mission att få eleverna intresserade av historia på roligast möjliga sätt. Av erfarenhet vet jag att historia på gymnasiet kan vara allt annat än tråkigt. Studenterna behöver inte din hjälp med att forma en åsikt. Och att vi historielärare skulle göra historielektionerna ”mördande tråkiga” gör oss en riktig björntjänst. Det är inget fel på ämnet i sig. Det största felet ligger i att politiker på alla nivåer (och av alla färger) behandlar Historia styvmoderligt – vi tvingas göra mer för fler elever på mindre tid och för en lägre summa pengar – hela tiden.

Varför väljer du ut Historia som särskilt tråkigt? Teoretiskt sätt borde väl Samhällskunskap vara lika tråkigt? Är det så att Moderaternas partistyrelse inte vill se Historia som kärnämne för att de personligen haft tråkigt på historielektionerna under sin tid i skolan?

Nu var det här med historieämnet inte det enda dumma i uttalandet. Häromdagen åkte jag Pågatåg från Lund till Malmö och satt bredvid en gymnasieelev som pratade alltför högt på sin mobiltelefon. Förutom att han försökte få tag på ett namn på en tjej i en parallellklass, som han ”bara måste ha”, så pratade han väl om en av sina kurser. ”Den bästa kursen på hela gymnasiet,” utnämnde han den. ”Du bara måste gå den!” tipsade han sin kompis på andra änden. ”Lätt och rolig som fan.”

Kursen? Bollsport. Ni vet, fotboll, handboll, volleyboll, och liknande. En lokal valbar kurs på 50 poäng. ”Det är genom frivilliga val som elever lär sig.” Är det alltid så?

Att Historia inte är ett kärnämne har jag sett som en katastrof. Att det kommer att bli det från och med hösten 2007 ser jag som ett jättekliv i rätt riktning. Att Moderaternas partistyrelse vill slopa det ser jag som idioti. Att partiet gick emot partistyrelsen ser jag som ett bevis på ett fungerande demokratiskt parti. Att Beatrice Ask klagar över rönnbärens pH-halt ser jag som att det är dags för henne att sluta uttala sig i skolfrågor.

/Fred

Det här inlägget postades i Historia, Skola, Sverige. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *