Lärarfri skola utan elever

Socialdemokraterna, tillsammans med stödpartierna Vänsterpartiet och Miljöpartiet, håller på att reformera skollagen och läroplanerna. Detta med särskild anledning av reformerna av gymnasieskolan som påbörjas 2007. De tre partierna har ganska olika syn på hur framtidens skola ska se ut, vilket betyder att de inte kan komma överens om tydliga och konkreta mål om skolans utformning. Följden blir en kompromiss med luddiga och abstrakta målformuleringar. Ju bredare och vidare målen är, desto lättare är det nämligen att vara överens om dem.

Inför valet 2006 har dessutom Folkpartiet satt igång en skoldebatt, som från deras synvinkel endast handlar om att ta i med hårdhandskarna. Detta för att vinna poäng i opinonmätningsligan som drar igång i höst och som avslutas med slutspel nästa år då de hoppas hamna i regeringsställning. Eftersom Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna i stort sett håller med Folkpartiet, har de tystnat i frågan för att inte dra på sig eld från anfallen från vänsterflanken. De överlåter ministerposterna på skolområdet till Folkpartiet.

Feministiskt initiativ vinner lite poäng på att de vill förstatliga skolan igen, i alla fall i min tabell. Kommunaliseringen av skolan har varit förödande för betygens likvärdighet, elevernas lika möjligheter och skolornas resurser. Det kräver dock att man även köper FI:s övriga politiska agenda, som bland annat kan komma att handla om att tillåta månggifte.

Det största problemet med det alltmer uppskruvade debattläget är att inga lärare eller elever deltar. Särskilt tydligt är det i den offentliga debatten där endast politiker och professionella tyckare tar plats. Lärarna gnäller på sina skolor och möjligtvis i fackpressen, medan eleverna får finna sig i att alla beslut tas över deras huvuden.

Jag, som nykläckt gymnasielärare, kommer inom den närmsta tiden försöka göra mitt bästa för att påverka debatten. Läs mer här under hösten.

/Fred

Det här inlägget postades i Skola, Sverige. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *