Konsten att aldrig ha fel

Det finns nu inte längre några tvivel om att George W. Bush är kreationist. Han har en bokstavlig tro på Bibelns skapelseberättelse och för att verka vetenskaplig slänger han sig med begreppet ”intelligent design”. Begreppet är en falskt vetenskaplig beteckning på teorin om att världens och universums komplexitet inte kan ha kommit till av en slump (som kreationisterna beskriver evolutionen) – en högt stående entitet (en intelligent sådan) måste ha skapat (designat) kosmos.

Denna förtäckta vetenskaplighet är förrädisk – särskilt för människor som kanske inte förstår vad vetenskap egentligen är.

En vetenskaplig teori är aldrig fastställd och rigid. Den modifieras i takt med nya upptäckter, den kanske till och med slopas helt. Filosofen Karl Popper uttryckte det som att en vetenskaplig teori måste vara falsifierbar, något som enkelt uttryckt betyder att man med hjälp av observationer och experiment hela tiden försöker motbevisa teorin. Om den håller vatten, dvs klarar motbevisningen, kan man med gott samvete anta att teorin utgör förklaringen.

Evolutionen är falsierfierbar – det ingår i dess natur som vetenskaplig teori. Den har tvingats modifieras över åren och ser inte längre ut som den gjorde när Darwin ställde upp sin del av teorin. Kreationisterna tolkar denna möjlighet till falsifiering som ett tecken att hela evolutionsteorin är felaktig.

Kreationismen är inte falsifierbar, oavsett om man använder sig av begreppet ”intelligent design” eller inte. Det finns helt enkelt inga observationer eller experiment som kan tänkas motbevisa teorin. Alla luckor i teorin och allt man inte förstår går nämligen att förklara med hjälp av ett högre väsen.

Kreationisterna, av vilka Bush alltså är en anhängare, anser att ”intelligent design” bör undervisas i USA:s skolor som en teori jämlik evolutionsteorin. Det är ett förtäckt sätt att släppa in Bibelns skapelseberättelse i de sekulariserade skolorna utan att stöta sig med författningen.

Det är också bara att inse att det aldrig kommer att gå att motbevisa något som George W. Bush står för. Han har en fast och rigid tolkning av världen som aldrig kommer att svaja, oavsett hur många motargument och falsifieringsmodeller man försöker använda. Inga misstag kommer någonsin att erkännas för det finns inga misstag som kan göras. Bush kan aldrig ha fel.

Men det är ju klart: Detta är ju bara en teori.

/Fred

Det här inlägget postades i USA. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *