Strandsandaler

Kampanjerna inför det amerikanska presidentvalet förra året handlade om sandaler, s.k. flip-flops. Utmanaren John Kerry anklagades av Bushs republikanska parti att vända kappan efter vinden och ändra åsikt stup i kvarten. Kerrys uttalande ”I actually did vote for the $87 billion, before I voted against it,” exempelvis, handlade om pengar till Irak. Att Kerry ville spendera pengarna, men inte tyckte om att majoriteten av dem gick till företag som Halliburton, är bortglömt idag. Att det s.k. ”liberala” mediaetablissemanget hjälpte till att cementera begreppet är också förgätet. Kerry kommer för evigt att förknippas med begreppet flip-flop.

Var är debatten om Bushs flip-flops?

Den största kom nu i veckan:

We can all pitch in by using — by being better conservers of energy.

Och:

We need alternative sources of energy.

Även om dessa ord kom i långa utläggningar om hur oljeindustrin bör förbättras så att mer bensin kan produceras, så innebär de en rejäl omsvängning från 2001. På frågan:

Does the President believe that, given the amount of energy Americans consume per capita, how much it exceeds any other citizen in any other country in the world, does the President believe we need to correct our lifestyles to address the energy problem?

svarade Bushs förre pressekreterare Ari Fleischer:

That’s a big no. The President believes that it’s an American way of life, and that it should be the goal of policy makers to protect the American way of life. The American way of life is a blessed one.

Flip-flop? Yup!

USA konsumerar en dryg fjärdedel av all världens producerade energi. Den amerikanska livsstilen hotar inte bara USA, utan hela världen. Vad handlade kriget i Irak om, nu igen?

/Fred

Det här inlägget postades i USA. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *