Soffliggarnas val

Kyrkovalet är över. Ett valdeltagande på 12 %, lägre än någonsin. Inskränkta partier som Sverigedemokraterna och Frimodig kyrka gjorde ett kanonval, och det tack vare att fler valde att stanna hemma. Ju fler soffliggarna blir desto större utrymme kommer mindre grupperingar med större intresse för kyrkovalet att ta. Till viss del kanske det är ok att tycka att Kyrkomötet är en politisk sandlåda, utan reell makt, där även de mest obskyra partierna tillåts husera. Men mandat i Kyrkomötet ger legitimitet åt demokratiskygga partier och kan leda till att de får ökade partianslag, som i sin tur kan leda till större satsningar och mandat i andra demokratiska församlingar.

Även om siffrorna för de mer sekulära valen är betydligt högre så ser man en sjunkande trend även där. 1976 toppnoterades valdeltagandet för riksdagsvalet på 94 %. Förra valet, 2002, var valdeltagandet 81 %, en siffra man inte sett sedan 1950-talet. Det är inte helt otänkbart att Sverigedemokraterna kommer att göra sin första stora satsning på att få ett mandat i riksdagen nästa år. Då får vi åter ett parti med tvivelaktig demokratisyn i vår styrande församling. Om det sker, kommer soffliggarna att bära ansvaret.

Om man inte tycker om politiker, röstar man blankt. Tycker man inte om partierna, startar man ett eget. Om inte den nuvarande regeringen faller en i smaken, röstar man fram en ny.

Att göra ingenting är inte en protest. Aldrig, och på inget sätt, kommer soffliggare någonsin att förändra världen till det bättre. Kan man inte ta demokrati på större allvar än att man stannar hemma, kan man inte ha några höga tankar om demokrati över huvud taget. Den demokratiska tanken är inte bara en självklar rättighet som man kan tycka att andra folk också borde ha. Den måste underhållas och skötas av demokratiska varelser som känner en skyldighet och ett ansvar inför den.

Det är dags att masa sig ur soffan!

/Fred

Det här inlägget postades i Sverige. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *