Bosko hittar rätt

Hugh Harman och Rudolf Ising var Walt Disneys lärljungar. När de startade en egen serie animerade kortfilmer, Looney Tunes, så använde de givetvis Disneys formler för framgångar. De satte musiken i centrum och sen fick deras alltmer Mickey Mouse-liknande protagonist, Bosko, sjunga, spela och dansa sig igenom film efter film. Men under 1931 kan man börja skönja en förändring.

The Big Man from the North (1931)

I The Big Man from the North är Bosko ett slags vice-sheriff i norra Nordamerika. Under en jakt på en efterlyst brottsling, störs han av en sångerska i en saloon som sjunger och dansar: Honey – en alltmer Minnie-liknande flickvän till Bosko.

The Big Man from the North regisserades av Hugh Harman och animerades av Friz Freleng. Den hade troligen premiär i januari 1931. Den är också väldigt förglömlig.

Ain’t Nature Grand (1931)

Den första halvan av Ain’t Nature Grand är ganska lovande. Musiken av Frank Marsales är nästan endast bakgrundsmusik till berättelsen i filmen. I övrigt byggs det upp en stämning och en berättelse som verkar vara på väg mot något fruktbart.

Men när halva filmen har gått, går Bosko i gamla fotspår och resultatet blir mer sång och dans tillsammans med allehanda djur i titelns grandiosa natur. Först framåt slutet blir filmen lite mer crazy, då två getingar tillverkar ett maskingevär med ett getingbo som magasin, varpå de äntrar en större geting och flyger mot Bosko i ett regelrätt anfall från luften.

Ain’t Nature Grand regisserades av både Hugh Harman och Rudolf Ising och animerades av Friz Freleng. Premiären var troligen i februari 1931.

Ups ’n Downs (1931)

Det verkar som om Ups ’n Downs är filmen då Harman och Ising insåg att om man inte kan slå Disney med berättelser och sötma, eller Fleisher med surrealism och musik, så kan man i alla fall slå dem båda i skruvad humor.

I stort, handlar Ups ’n Downs om Bosko som hot dog-försäljare inför en hästkapplöpning. Han bestämmer sig senare för att delta i kapplöpningen med en mekanisk häst. Och han vinner. På så sätt skiljer den väl inte sig från andra animerade kortfilmer från 1931, men det finns element som är helt vansinniga, och som pekar ut en riktning som Looney Tunes senare ska ta. Det bästa exemplet är när en av kunderna, en hund, förälskar sig i en av Boskos hot dogs och de börjar pussas. Sekvensen slutar med att de skuttar iväg som ett lyckligt par.

Animationen står Rollin Hamilton och Paul Smith för. Regi, Harman och Ising. Musik, som vanligt, Frank Marsales. Premiären ägde troligen rum någon gång under mars 1931.

Dumb Patrol (1931)

Detta är Looney Tunes-filmen Dumb Patrol (1931) med Bosko, inte Looney Tunes filmen Dumb Patrol (1964) med Bugs Bunny och Yosemite Sam. Båda bygger emellertid på en film som heter The Dawn Patrol, som i sin tur bygger på en novell som heter Flight Commander, en berättelse som utspelar sig i Frankrike under Första världskriget. Bosko-filmen bygger främst på filmen The Dawn Patrol (1930) av Howard Hawks och med Douglas Fairbanks, vilken senare gjordes om som The Dawn Patrol (1938) av Edmund Goulding och med Errol Flynn. När man gjorde den senare Flynn-filmen, döpte man om den tidigare Fairbanks-filmen till Flight Commander (1930), som givetvis måste särskiljas från filmerna The Flight Commander (1927) och Flight Command (1940), vilka inte alls utspelar sig under Första världskriget. Komplicerat? Javisst! You’re welcome.

Bosko-filmen Dumb Patrol (1931) utspelar sig alltså under Första världskriget, som vid tiden för filmens tillkomst var känt som det Stora kriget.

Filmen inleds i luften över västfronten, där en tysk gorilla skjuter och bombar det mesta han ser. Bosko står dock på marken och sjunger glatt medan han rengör och putsar sitt flygplan. Först när det nästan antropomorfa planet dör under en bombattack, beger sig Bosko upp i luften för att bekämpa fienden. Bosko skjuts ner och landar på ett piano i en husruin. Där anländer strax en fransktalande Honey och ett sång- och dansnummer inleds. De avbryts dock av att den tyska gorillan bombar sönder pianot. Bosko måste givetvis hämnas. Han tillverkar ett flygplan av några möbler och en tax (!), och skjuter sönder gorillan i hundratals små flygplan som han prompt tar kål på med hjälp av insektsbekämpningsmedel.

Filmen har en ganska engagerande berättelse med en inledning, växande komplikationer och ett klimax, samt ett par roliga gags. Dumb Patrol (1931) är definitivt en av de bättre tidiga Looney Tunes-filmerna. Den regisserades av Harman och Ising, animerades av Friz Freleng och Carman Maxwell, till musik av Frank Marsales, och hade premiär omkring april 1931.

Yodeling Yokels (1931)

Trots att Yodeling Yokels mest är en sång- och dansfilm, så har den rejäla förtjänster.

Efter några musiknummer i Alperna bygger filmen upp till ett rejält klimax som för tiden får ses som mästerligt redigerat. Harman och Ising lyckas hålla tre separata storylines i luften samtidigt – Bosko på ett par skenande skidor, Honey och en hund på isflak i en flod, och en mus som försöker putta en ärta ner i ett osthål – och klipper mellan dem på ett sätt som nog aldrig tidigare setts i en animerad kortfilm. Animationen av Rollin Hamilton och Norm Blackburn håller hyfsad kvalitet och musiken av Frank Marsales håller god standard. Yodeling Yokels hade premiär ungefär i maj 1931.

Bosko’s Holiday (1931)

Bosko’s Holiday, som hade premiär omkring juni 1931, markerar en vändpunkt för Bosko. Dels är det första gången hans namn dyker upp i förtexterna; Dels är det första filmen som inte har sång och dans i centrum – även om det förekommer både och.

Handlingen är väl egentligen inte mycket att orda om – Bosko och Honey åker på en picknick som delvis blir förstörd av en hund – men Bosko’s Holiday fokuserar mer på dialog och gags än tidigare filmer i Looney Tunes. Den animerades av Friz Freleng och Paul Smith, under regi av Harman och Ising.

En av anledningarna till att Looney Tunes blev alltmer fokuserad på dialog, var att Leon Schlesinger hade sålt ytterligare en filmserie till Warner Bros: Merrie Melodies – en serie som skulle fokusera på musik. Mer om det vid ett annat tillfälle.

Nu får ni inte mer för den 25-öringen.

Det här inlägget postades i 1931, Harman-Ising Productions, Warner Bros och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.