Budgetstudion på östkusten

Paul Terry var en veteran inom den animerade kortfilmen, då han varit verksam sedan 1915. I den andra filmen han någonsin gjorde, Down on Phoney Farm (1915), introducerade han karaktären Farmer Al Falfa. Några år senare startade han Fables Studio och började göra filmer baserade på Aesops fabler, varav några använde Al Falfa som bifigur. 1929 tog Terrys partner, Amadee J. Van Beuren, över filmserien om fablerna, medan Terry behöll karaktären Farmer Al Falfa och startade TerryToons, en animationsstudio i New Rochelle, New York, en bit norr om The Bronx i New York City. Därifrån animerade hans studio en kortfilm varannan vecka, filmer av ganska jämn låg kvalitet.

Terry var fullt medveten om att han var en budgetmotsvarighet till Disneys förstaklassprodukt, men han var tillfreds med det. Under 1930-talet fyllde TerryToons Fox Films biorepertoar med animerade bagateller, varav några få gjorde ett bestående intryck.

Popcorn (1931)

Även om Farmer Al Falfa var TerryToons största ”stjärna”, så medverkade han bara i en fjärdedel av filmerna som kom från studion. Popcorn är ett exempel på en film utan farmaren. Filmen hade premiär den 11 januari 1931, troligen framför Fox-produktionen The Man Who Came Back som hade premiär samma dag.

Popcorn är inte särskilt intressant handlingsmässigt – två möss går på tivoli och råkar ut för det ena efter det andra. Humorn är aldrig så mörk som hos bröderna Fleischer, eller så absurd som hos Warner Bros och animationen är inte högklassig, som hos Disney. Popcorn är intressant av en annan anledning.

1955 sålde Paul Terry hela TerryToons-katalogen till TV-kanalen CBS. TerryToons blev den första studion som paketerade sin gamla filmer för TV-visning. CBS bestämde att animerade filmer skulle vara för barn, och lördagsmorgnarna blev på det viset hemvist för animerade filmer för barn under TV:ns genombrottsdecennium. Filmerna var dock tvungna att censureras på de allra grövsta elementen – de hade ursprungligen producerats för en vuxen biopublik. De censurerade versionerna visades på TV, medan originalen glömdes bort och till viss del försvann.

Popcorn tillhör de som censurerades och sedan försvann. En mer komplett kopia av filmen hittades emellertid på brittiska Ebay 2011 och det är den man kan se ovan. Troligen är den också censurerad, efter brittisk standard, men flera klipp som är borta från de bästa amerikanska kopiorna, är här återställda. Ett helt ocensurerat original lär vi aldrig få se.

Censur av animerade kortfilmer får vi snart anledning att återkomma till.

Nu får ni inte mer för den 25-öringen.

Det här inlägget postades i 1931, 20th Century Fox, TerryToons och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.