En fånig ouvertyr

Carl Stalling hade en idé. Walt Disney hade anlitat honom för att komponera musiken till de två första stumma Mickey Mouse-filmerna, Plane Crazy och The Gallopin’ Gaucho, och Stalling var inte sen med att pitcha sin idé för Disney. Den 23:e september, 1928, två månader före premiären av Steamboat Willie, skrev Walt till sin bror Roy och vän Ub Iwerks:

Carl’s idea of the ‘Skeleton Dance’ for a Musical Novelty has been growing on me. I think it has dandy possibilities.

Stallings idé var att komponera musiken och spela in den och först därefter animera filmen så att händelserna matchade musiken perfekt. Resultatet blev den första filmen i serien Silly Symphonies.

The Skeleton Dance (1929)

Filmen hade premiär den 22:e augusti 1929, troligen framför F.W. Murnaus Four Devils, en numera försvunnen stumfilm från 1928, som fick ett hastigt ihopkrafsat ljudspår och hade nypremiär 1929. The Skeleton Dance har ingen handling, mer än att fyra skelett dansar på en kyrkogård. Det var musiken, dansen och spektaklet att allt animerat som gjorde filmen till en succé och den första i en serie filmer som kom att vinna Walt Disney flera Oscars.

Vanligtvis tog det Ub Iwerks två-tre veckor att animera en film. The Skeleton Dance tog sex veckor. Det syns. Animationen är mer sofistikerad, mer detaljerad, än en vanlig Mickey Mouse-film. Tack vare att Iwerks animerade efter att ljudet hade spelats in, blir synkroniseringen tajtare. Musiken var till största delen skriven av Carl Stalling, även om han använder element ur Edvard Griegs Trolltog. The Skeleton Dance väckte stor uppmärksamhet och en ny filmserie var född. Under 1929 skulle Disney producera ytterligare tre fristående Silly Symphonies:

El Terrible Toreador (1929)

Musiken till El Terrible Toreador är inte skriven av Carl Stalling. Istället har han arrangerat delar ur Georges Bizets Carmen. Ub Iwerks har sedan, tillsammans med ett flertal animatörer, bildsatt musiken. Filmen utspelar sig i Spanien och handlar om en tjurfäktare. Han påminner inte sällan om tjurfäktaren i Ferdinand the Bull (1938) som vi i Sverige har sett till leda varje år de senaste 40 åren. Filmen innehåller dessutom en scen där tjurfäktaren luktar på blommor tillsammans med tjuren.

Missa inte slutet på filmen, då tjurfäktaren vänder tjuren ut och in (!).

El Terrible Toreador hade premiär 26 september 1929 och får nog anses som en av de sämre, inte bara i Silly Symphony-serien, utan också i Disneys hela produktion. Musiken håller hög klass, men animationen känns slarvig och hastad. Den stora behållningen är nog, nja: Hur ofta får man i en animerad film se ett djur vändas ut-och-in?

Hell’s Bells (1929)

Här går det bokstavligen åt helvete. Hell’s Bells handlar om några smådjävlar som ordnar mat åt Hin Håle själv, bl.a. genom att mjölka en drake på eld (!), innan de själva blir mat åt Djävulens trehövdade hund. Filmen slutar med att Djävulen kastas nedför ett stup och konsumeras av helvetets eldar.

Carl Stallings musik i Hell’s Bells är inspirerad av I Dovregubbens Hall, av Edvard Grieg, samt Charles GounodMarche funèbre d’une marionnette, som senare skulle bli signaturmelodi till TV-serien Alfred Hitchcock presenterar. Den här gången stod Ub Iwerks för regin, och han animerade filmen tillsammans med Wilfred Jackson och Les Clark. Filmen hade premiär 21 november 1929.

The Merry Dwarfs (1929)

The Merry Dwarfs, som hade premiär 16 december 1929, handlar om en by med dvärgar som spelar, dansar och dricker öl. Under filmens gång blir de fullare och fullare, tills de raglar och faller ihop i slutet. Vissa element känns igen i senare Disney-produktioner, bl.a. Snow White and the Seven Dwarfs (1937) – kanske inte så oväntat – Santa’s Workshop (1932), en senare Silly Symphony som visas på SVT varje Julafton, samt Dumbo (1942).

The Merry Dwarfs regisserades av Walt Disney och animerades av Ub Iwerks, Wilfred Jackson och Les Clark. Musik, som vanligt, av Carl Stalling.

En av Disneys Silly Symphonies som gjordes 1929, Springtime, var den första i tetralogi, inte helt oväntat om de fyra årstiderna. Hela tetralogin tas upp vid ett senare tillfälle.

Sammanlagt 75 Silly Symphonies skulle produceras. Sju av dem skulle vinna Oscars som bästa animerade kortfilmer.

Nu får ni inte mer för den 25-öringen.

Det här inlägget postades i 1929, Columbia Pictures, Walt Disney Productions och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.