Från Bimbo till Betty IV

Medan Fleischer Studios och dess chef, Max Fleischer, satt i en rättegångssal våren 1932, höll föremålet för rättegången på att bli storstjärna. Studions filmserie Talkartoons hade haft hunden Bimbo som huvudkaraktär under flera år, men han blev nu alltmer en bifigur till förmån för sin sexiga flickvän, Betty Boop.

Crazy Town (1932)

I Crazy Town hamnar Betty Boop och hennes pojkvän Bimbo i en tvärtomstad.

Fiskar i luften, fåglar i vattnet; fotputsare istället för skoputsare, frisörer som lägger till hår, istället för klipper av det. Det är en ganska bra idé för en animerad kortfilm, men skämten är tråkiga och tempot är ganska långsamt. Bimbo saknar fortfarande personlighet, och Betty har för lite att göra.

Crazy-Town regisserades av Dave Fleischer, animerades av James Culhane och David Tendlar, och hade premiär den 25 mars 1932.

The Dancing Fool (1932)

I The Dancing Fool måste Bimbo och Koko ta sig över några byggnader för att måla lite text på Betty Boops fönster – på markplan.

Det är precis lika tidsödande som det låter. Halva filmen har gått innan Bimbo och Koko når Bettys fönster och under den tiden har de stått för många mediokra gags. Först när Betty tittar ut genom sitt fönster får filmen fart, men den har fortfarande ingen direkt berättelse. Betty sköter en dansskola och under lektionen blir det en massa dansgags innan slutligen byggnaden rasar samman. Slut.

The Dancing Fool har ganska studsig musik, men är ganska medelmåttig. Den regisserades av Dave Fleischer, animerades av Seymour Kneitel och Bernard Wolf, och hade premiär den 8 april 1932.

A Hunting We Will Go (1932)

A Hunting We Will Go tillhör de bättre filmerna från Fleischer Studios repertoar under 1932.

Betty Boop sitter i en timmerstuga i skogen och sjunger att hon vill ha en pälskappa, som man gör. Bimbo och Koko ställer givetvis upp och beger sig ut och försöker jaga rätt på pälsdjur. De lyckas väldigt väl i slutändan, men när Betty får se de stackars pälslösa, frysande djuren, ger hon tillbaka pälsarna.

Förutom Dave Fleischers vanliga märkliga animationsgags, innehåller filmen flera riktigt fina, väl genomtänkta, skämt – de flesta involverar Koko, som bland annat hamnar i en eldstrid när rådjuret han försöker skjuta skjuter tillbaka. Klart över medelmåttigheten,

A Hunting We Will Go regisserades av Dave Fleischer, animerades av Al Eugster och Rudolph Eggeman, och hade premiär den 29 april 1932.

Chess-Nuts (1932)

Chess-Nuts inleds med en kort live-action-sekvens, där två äldre herrar spelar schack.

Ett par pjäser på det riktiga brädet animeras snart som Betty Boop och Bimbo. En tredje pjäs blir en gammal gubbe, King Cole, som hamnar i bråk med Bimbo. Under resten av filmen försöker King Cole få Betty Boop i säng, medan Bimbo försöker rädda henne. Givetvis lyckas han.

Chess-Nuts regisserades av Dave Fleischer, animerades av James Culhane och William Henning, och hade premiär den 13 maj 1932.

Hide and Seek (1932)

Framför Hide and Seek förekommer inga karaktärers namn, varken Betty Boop, Bimbo eller Koko. Lite märkligt.

Dessutom är den vita versionen av Bimbo tillbaka, och det förekommer en flapper-liknande tjej som dock inte är Betty Boop. Filmen ser ut som en äldre film än vad den är, och så är det säkert. I vilket fall som helst är Bimbo en polis som ser en kidnappare, I. Grabber, fånga tjejen. Bimbo sätter efter och lyckas till slut rädda tjejen inuti en vulkan. De råkar dock falla genom Jorden och komma ut i Kina. Där dyker en nedsättande stereotypisk kines upp och han gifter Bimbo och tjejen. Istället för att säga ”I do” säger tjejen ”Chop Suey” och Bimbo ”Chow Mein”. Kul, va?

Hide and Seek regisserades av Dave Fleischer och animerades av Roland Crandall. Den hade premiär den 26 maj 1932.

Admission Free (1932)

Inte heller framför Admission Free dyker karaktärernas namn upp i förtexterna. Betty Boop är med i filmen, men Bimbo har fått ett underligt utseende, någonstans mellan den långa, slanka, vita Bimbo och den korta, runda, svarta Bimbo.

Filmen inleds med en solid idé till en berättelse. Betty Boop jobbar på en arkad med att växla pengar till mynt. Bimbo, Koko och andra spenderar mycket växel på arkaden, främst till de många nickelodeon-maskinerna som står där. Sen ska Bimbo imponera på Betty med att skjuta prick med gevär – och då spårar filmen ur fullständigt. Helt bonkers. En av metallkaninerna som Bimbo skjuter prick på visar sig vara en riktig kanin som rymmer. Bimbo följer efter och med vapenhot tvingar han kaninen att dra av sig pälsen. Parallellt försöker två ekorrar få upp några valnötter, men misslyckas – tills Bimbo börjar skjuta dem – nötterna alltså. Plötsligt dyker den flådda kaninen upp igen, ställer en låda fyrverkeri bakom Bimbo och tänder stubinen. När lådan exploderar följer Betty och Bimbo med en raket upp i skyn. Slut. Som sagt, helt bonkers.

Admission Free regisserades i vanlig ordning av Dave Fleischer, animerades av Thomas Johnson och Rudolph Eggeman, och hade premiär den 10 juni 1932.

The Betty Boop Limited (1932)

I The Betty Boop Limited dyker karaktärernas namn upp igen. Betty Boop är toppnamnet, Bimbo och Koko har helt blivit bifigurer. Inte så konstigt, kanske, med tanke på att detta är den sista filmen i Talkartoons-serien.

En ganska originell idé att istället för att gänget uppför sin show på en scen, så låter man dem repetera sin show på tåget på väg mot föreställningen. Filmen har i övrigt ingen berättelse, men ett par fina gags (särskilt tågväxeln på slutet) och en rejäl show tune för Betty höjer den över mängden. Betty Boop är helt klart en stjärna nu.

The Betty Boop Limited regisserades av Dave Fleischer, som vanligt, animerades av Willard Bowsky och Thomas Bonfiglio, och hade premiär den 1 juli 1932.

Filmen blev den sista i Talkartoons-serien. Strax efter hade den första filmen i Betty Boops egna filmserie premiär på biograferna, men den tar vi en annan gång.

Nu får ni inte mer för den 25-öringen.

Det här inlägget postades i 1932, Fleischer Studios, Paramount Pictures och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.