Från Egypten till den fula ankungen

Walt Disney och hans studio producerade nu två framgångsrika filmserier. De största publiksuccéerna kom med Mickey Mouse, medan den andra serien, Silly Symphonies, snart kom att röna mer konstnärliga framgångar, bli mer prisbelönta, mycket på grund av att det var i den serien som Walt Disney Studios vågade experimentera mer med ljud och bild.

Burt Gillett regisserade mest Mickey Mouse-filmer under 1931, så regin för Silly Symphonies lämnades åt Wilfred Jackson. Musiken stod Frank Churchill för.

Egyptian Melodies (1931)

Egyptian Melodies handlar om en spindel som vågar sig in i en pyramid.

Filmen innehåller en den riktigt fin experimentell animation. Den tredimensionella effekten när spindeln går nedför trappan är ett ypperligt exempel på det. Ett par roterande pelare är ett annat. Det märks att Disney hade tid och pengar att spendera på animation.

Spindeln stöter strax på fyra mumier som genomför en dans, inte så lite påminnande om skelettens dans i The Skeleton Dance (1929). Efter dansen väcks väggarnas hieroglyfer till liv, i ytterligare ett exempel på fantastisk animation.

Berättelsen är underordnad Egyptian Melodies animation och musik, på ett bra sätt. Den hade premiär den 21 augusti 1931.

The Clock Store (1931)

The Clock Store utspelar sig, inte helt oväntat, i en klockaffär.

Filmen innehåller klockor och figurer som dansar i takt med tickandet och musiken, men animationen är emellanåt väldigt vacker. Den gamle mannen som i inledningen går och tänder gaslyktor är ett fint samspel mellan ljus och mörker. De två 1700-tals-figurerna som dansar har ett väldigt realistiskt rörelsemönster, men det är troligen inte rotoscopat.

The Clock Store hade premiär den 28 september 1931.

The Spider and the Fly (1931)

The Spider and the Fly inleds med att fokusera på ett gäng flugor. Kameran zoomar ut och vi ser att de sitter upp och ned i taket. Kameran vrider rummet rätt och vi kan äntligen orientera oss. En ganska snygg lösning att starta en film med.

Ett förälskat par flugor förirrar sig och lockas av en spindel som spelar harpmusik på sitt nät. Spindeln fångar den ena flugan, medan den andra ropar på hjälp. Flugorna samlar sig till anfall. Några blir till ett kavalleri till häst(fluga). Andra använder sig av trollsländor för att bli ett flygvapen. Ytterligare några blir till en pansardivision med hjälp av kängor som drivs av larv(fötter). De besegrar givetvis den onda spindeln, som slutar sina dagar på ett flugpapper, och de förälskade flugorna återförenas.

The Spider and the Fly är en lite tråkig film, men med en del finurligheter. Den hade premiär den 23 oktober 1931.

The Fox Hunt (1931)

The Fox Hunt liknar inte många andra Disney-filmer från den här perioden.

Det första man lägger märke till är att det förekommer väldigt många mänskliga karaktärer i filmen. Ganska ovanligt för Disney-filmer. De aristokratiska jägarna är snobbiga och i de flesta fallen feta – man ska heja på räven. Räven lyckas ta sig ur knipan med hjälp av en skunk.

Lite udda och annorlunda, men ingen höjdare. The Fox Hunt hade premiär den 20 november 1931. Looney Tunes-filmen Bosko’s Fox Hunt som hade premiär en månad senare är en bättre film.

The Ugly Duckling (1931)

1931 års The Ugly Duckling är den första av Disneys tolkningar av H.C. Andersens saga. Adaptionen är inte särskilt trogen originalet.

Vi befinner oss på en hönsgård och ur en kull kycklingar föds en anka som inte accepteras av sina syskon eller sin hönsmamma. Ankan blir utfryst och ger sig iväg. Så långt, ganska likt Andersens saga, men då dyker en tornado upp. Ankan försöker varna sin mamma och syskon. När de, efter viss tvekan, lyssnar, blåser kycklingarna iväg med sitt hönshus som landar på en strid flod. Hönsmamman kan inte simma, men det kan ankan. Ankan räddar sina syskon och får äntligen sin mammas kärlek.

Några år senare, 1938, skulle Disney göra en färgversion av samma saga, då mycket trognare originalberättelsen. Den här svartvita versionen hade premiär den 16 december 1931.

Silly Symphonies var under andra hälften av 1931 en grund för experimentell animation hos Walt Disney Studios. Det skulle bära prisbelönt frukt under kommande år.

Nu får ni inte mer för den 25-öringen.

Det här inlägget postades i 1931, Columbia Pictures, Walt Disney Productions och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.