Fyra fåniga årstider – del 2 – sommarbekymmer

Nästa film i tetralogin om de fyra årstiderna, Summer, hade premiär 4:e januari 1930. Disney hade då bekymmer med sin distributör, Celebrity Pictures, en konflikt som skulle eskalera till att helt förändra Walt Disney Studios.

Celebrity Pictures styrdes av Pat Powers, som var en invandrad irländsk affärsman som i USA hade sysslat med musik sedan 1900 och med film sedan 1907. 1910 grundlade han Powers Motion Picture Company, som 1912 skulle gå samman med Carl Laemmle Seniors Independent Moving Pictures Company och bilda Universal Pictures. Vid 1923 ledde han ett bolag som hette Film Booking Offices of America, som senare skulle ledas av Joseph P. Kennedy fram till 1928, då det gick samman med ett annat bolag och bildade Radio-Keith-Orpheum (RKO). Powers hade då redan lämnat bolaget.

1927 försökte Pat Powers ta över DeForest Phonofilm, som hade utvecklat ett ljud-på-film-system. När han misslyckades med det, anställde han en tekniker från bolaget och skapade ett likadant ljud-på-film-system, Powers Cinephone, som lyckades överleva trots patentstriderna som följde. När Walt Disney 1928 letade efter ett ljudsystem till att producera animerade ljudfilmer, erbjöd Pat Powers sitt Cinephone. Och när Disney inte kunde hitta en distributör till sina animerade ljudfilmer, erbjöd Powers på nytt sina tjänster, via Powers-ägda Celebrity Pictures. De tidiga Mickey Mouse-filmerna distribuerades direkt från Celebrity Pictures, medan de första Silly Symphony-filmerna distribuerades av Celebrity via Columbia Pictures.

Efter ett år med flera framgångsrika filmer i både Mickey Mouse- och Silly Symphonies-serien, ansåg Walt Disney att det fanns ett behov av att omförhandla distributionsavtalet. Bokföringen stämde inte och Disney ansåg att han inte hade fått tillräckligt betalt för flera av filmerna som Celebrity Pictures distribuerade. Den 17 januari 1930, åkte Walt Disney och hans fru, Lillian, tillsammans med Disneys advokat, Gunther Lessing, till New York för att förhandla med Pat Powers. Detta var knappt två veckor efter premiären på den andra Silly Symphonies-filmen om de fyra årstiderna:

Summer (1930)

Summer hade premiär den 4:e januari 1930. Eller möjligtvis den 6:e januari, eller kanske den 16:e januari. Källorna stämmer inte överens, som vanligt.

Åter igen får vi se en musikcentrerad film regisserad av Ub Iwerks, med musik av Carl Stalling. Den ena sortens insekt efter den andra spelar och dansar till somrig musik. Ingen dialog, ingen handling.

Det är fullt möjligt att Summer gick på några av New Yorks biografer när Walt Disney, Lillian och Gunther Lessing anlände till staden för att förhandla med Powers.

Mötet mellan Walt Disney och Pat Powers var stämt till den 21 januari. I tron att mötet skulle vara en förhandling om pengar för produktion och distribution, blev Disney överraskad och besviken av att få reda på att Ub Iwerks någon dag tidigare hade skrivit kontrakt med Powers om att upprätta en egen animationsstudio på Celebrity Pictures.

I Hollywood, samma dag, den 21:e, berättade Iwerks själv för Roy Disney om att han lämnade Walt Disney Studios. Han nämnde dock inget om sitt nya kontrakt med Powers. Istället hävdade han att han slutade på grund av grälen med Walt. Dagen efter fick Roy reda på hur det egentligen låg till, via ett telegram från Walt. Roy löste då ut Iwerks från Walt Disney Studios. För Iwerks option på 20% av företaget betalade Roy endast lönen som hade tillbakahållits, knappt 3000 dollar. Detta var ett genialiskt drag av Roy Disney, som helt säkrade rättigheterna till Mickey Mouse inom företaget, trots att Ub Iwerks egentligen hade hjälpt till att skapa karaktären.

Den 24 januari, Ub Iwerks sista avlönade dag hos Disney, lämnade Carl Stalling också företaget. Roy Disney såg till att också Stalling löstes ut, utan att ha några band till Walt Disney Studios. Stalling hade investerat i ljudutrustning för inspelning och uppspelning av musik, och nu fick han ersättning för det utan att få behålla några rättigheter till musiken han komponerat till filmerna.

Från slutet på januari 1930 stod Walt Disney som ensam rättighetsinnehavare till Mickey Mouse och Silly Symphonies, men han hade inte längre någon distribution till filmerna. Han stannade kvar i New York för att lösa den saken.

Snart får ni ännu mer för den här 25-öringen.

Det här inlägget postades i 1930, Columbia Pictures, Walt Disney Productions och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.