Fyra fåniga årstider – del 3 – höstproblem

I januari 1930, mellan premiärerna av Summer och Autumn, sade två av Walt Disneys trognaste medarbetare upp sig. Samtidigt stod Disneys filmer utan distribution.

Ub Iwerks hade varit trogen Walt Disney sedan deras gemensamma tid i Kansas City under det tidiga 1920-talet. Roten till varför Iwerks slutade hos Disney kan hittas redan där, i Kansas City. Anledningen var inte bara att de grälade med varandra. Iwerks ansåg att Walt Disney var en gröngöling, utan någon egentlig talang och erfarenhet vad gäller animation. Den tecknade filmen i Amerika såg ut som den gjorde 1930 på grund av Iwerks stil och produktivitet, som han hade utvecklat under mer än ett decennium. Iwerks var dessutom högst ansvarig för Mickey Mouses skapelse och design. Och ändå var det Disneys namn som stod överst i filmtitlarna, och det var Disneys namn som stod på företagets dörrar. Det måste ha lett till en viss avundsjuka, där grälen var ett symptom. När då Pat Powers (se del 2) kunde locka Iwerks med en egen animationsstudio, under eget namn, så hoppade givetvis Iwerks på det.

Carl Stallings anledning till att sluta var, enligt honom, att han inte kom överens med Walt Disney. Man kan misstänka att det var mer än så, nämligen Disneys oförmåga att förmedla exakt vad han tyckte om saker och ting, något som drev Stalling till vansinne. Stalling borde dock ha tyckt om de fria konstnärliga händerna i en serie som Silly Symphonies, men det verkar inte ha varit tillräckligt. När Iwerks slutade, följde Stalling med. De båda männen verkar ha kommit bättre överens med varandra än med Walt Disney.

Autumn (1930)

Efter Iwerks och Stallings sorti, hade ytterligare en Silly Symphony-film om årstiderna premiär. Autumn släpptes den 15 februari 1930, tre veckor efter medarbetarnas sorti från Walt Disney Studios. Iwerks stod för regin, Stalling för musiken.

Ingen antydan till berättelse eller experimentlusta i den här Iwerks-filmen heller. Silly Symphonies skulle senare bli en grogrund för experimentellt berättande och banbrytande animation, men inte ännu. Istället får vi en samling insekter som dansar och spelar till Carl Stallings toner, inte olikt de tidigare Springtime och Summer.

Autumn distribuerades enligt Disneys tidigare avtal med Pat Powers Celebrity Pictures, men när filmen släpptes hade avtalet avslutats. Kvar i New York i början av februari 1930, för fortsatta möten med Powers, gav Disney sina advokater i uppdrag att leta ny distributör till företagets filmer. Warner Bros sa nej, eftersom de hade börjat upprätta en egen animationsstudio som skulle komma igång senare under 1930. MGM sa nej, eftersom Pat Powers redan hade ordnat så att Ub Iwerks skulle gör filmer i eget namn och MGM skulle distribuera filmerna. Columbia Pictures, som redan distribuerade Silly Symphonies i ett sidoavtal med Pat Powers, gick med på att distribuera alla Disneys filmer framöver. Så fort det avtalet slöts, åkte Walt Disney hem till Hollywood.

Iwerks och Stalling var de enda två som slutade hos Disney i januari 1930. Faktum är att den här konfliktens upplösning var mycket mindre i omfattning än den som skedde 1928, då Hugh Harman och Rudolf Ising slutade, tillsammans med alla andra animatörer, förutom Iwerks. 1928 förlorade dessutom Disney rättigheterna till sina figurer, det gjorde han inte 1930. Han behöll Mickey Mouse och Silly Symphonies-serien. Han behöll alla andra regissörer och animatörer. Och han behöll makten över företaget. Efter januari 1930 innehöll Walt Disney Studios inte en enda person som kunde ifrågasätta Walt Disneys ledarskap.

Produktionen av Silly Symphonies fortsatte efter Autumn, men den avslutande delen av de fyra årstiderna, Winter, skulle dröja till slutet av 1930. Den tar vi en annan gång.

Nu får ni inte mer för den här 25-öringen.

Det här inlägget postades i 1930, Columbia Pictures, Walt Disney Productions och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.