Iwerks flippar vidare

Flip the Frog blev aldrig någon succé. Skaparen till karaktären, den tidigare Disney-animatören Ub Iwerks, var väldigt duktig i sitt hantverk, men någon känsla för komik, story eller karaktär hade han inte. Av de tio Flip-filmerna som Iwerks producerade och som MGM distribuerade under 1931, finns det bara en som i alla fall har en grund att stå på.

Movie Mad (1931)

I Movie Mad drömmer Flip om att vara filmstjärna, så han promenerar och läser How to Be a Movie Actor.

Efter att ha efterliknat Charlie Chaplin, försöker Flip ta sig in i en filmstudio, men där står en sheriff och kastar ut honom. Efter ett flertal försök lyckas han, men han jagas av sheriffen genom hela studion och filmen. Jakterna är inte särskilt fartfyllda, men några hyfsade ansatser till gags lyckas Iwerks pressa ur sig.

Vid ett tillfälle dyker två Laurel and Hardy-figurer upp, där den ene börjar kasta pajer på den andre. Pajerna råkar träffa sheriffen, så att jakten på Flip måste göra ett uppehåll. Sheriffen slickar i sig pajerna från ansiktet med ett svep med tungan – ett gag som kommer att dyka upp i flera framtida animerade kortfilmer, men det här är ett av de tidigaste exemplen på det.

Vid ett annat tillfälle hamnar Flip och sheriffen i en korridor med sex dörrar. Det som följer är en sällsynt illa komiskt tajmad version av Scooby-Doo-dörrarna (se här). Gagset lider av Iwerks nitiska rytmiska animation. Allt ska ske på beaten. Någon tanke på att snabba på eller sakta ner rytmen för komisk effekt verkar inte finnas. Carl Stalling, som gick från Disneys Silly Symphonies till detta, har visserligen komponerat väldigt bra musik till Movie Mad, men den mer rytmiskt varierande stilen, som han senare skulle bemästra hos Warner Bros, hade han inte börjat använda ännu.

Movie Mad hade premiär den 29 augusti 1931.

Nu får ni inte mer för den 25-öringen.

Det här inlägget postades i 1931, Iwerks Studio, MGM och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.