Mickey finner sin röst

Produktionen av Mickey Mouse-filmer fortsatte under 1929. Walt Disney regisserade och Ub Iwerks animerade, i princip helt själv, under första halvan av 1929.

The Opry House (1929)

The Opry House var den tredje Mickey Mouse-filmen som släpptes på en vecka. Den hade premiär den 20:e mars 1929, sex dagar efter The Barn Dance, tre dagar efter ljudversionen av Plane Crazy.

Mickey Mouse har fortfarande inte sagt ett ord i någon av sina fem första filmer. Istället är det fortfarande musiken som står i fokus. The Opry House är en av de första animerade filmerna som använder Franz Liszts Ungersk Rapsodi Nr 2, men absolut inte den sista. Musikstycket kom att på 1940-talet stå i centrum för en plagiariatstrid mellan MGM och Warner Bros, men den kommer vi till (om några år).

Filmen kretsar kring en vaudeville-akt som Mickey försöker sätta upp och de olika problem som kan tänkas uppstå när pianon och ridåer har egna viljor. Iwerks animation blir alltmer sofistikerad och den mjuka stilen som kommer att känneteckna Disney-produktionerna framöver är redan tydlig.

En praktisk sak de gör i den här filmen är att man låter Mickey ta på sig handskar. I en svart-vit film, där huvudkaraktären har svart kropp och svarta händer, behövs det handskar för att se vad händerna gör ibland. Nästan 90 år senare har Mickey ännu inte tagit av sig handskarna.

When the Cat’s Away (1929)

Till skillnad från de allra flesta Mickey Mouse-filmer är Mickey här inte i människostorlek, snarare liten som en, ja, mus. Dessutom invaderar han ett hus tillsammans med en massa lookalikes. En del har likadana ikoniska byxor, men det är bara Mickey som har handskar.

When the Cat’s Away hade premiär den 11 april 1929 och publiken hade ännu inte fått höra Mickeys röst.

The Plow Boy (1929)

The Plow Boy är mest känd för att det är Horace Horsecollars första framträdande. Han är fortfarande inte antropomorf, men det skulle komma. Clarabelle Cow gör sitt andra framträdande (det första som knappt igenkännlig i Steamboat Willie). Inte heller Clarabelle är antropomorf ännu.

The Plow Boy hade premiär 25 april 1929 och publiken hade ännu inte fått höra Mickeys röst.

The Karnival Kid (1929)

I The Karnival Kid, med premiär den 31 juli 1929, var det äntligen dags för Mickey Mouse att yttra sina första ord. Något antiklimaktiskt är det ”Hot dogs! Hot dogs!” han ropar. Kompositören Carl Stalling fick äran att göra Mickeys röst, som inte är så sopran-aktig som den senare kom att vara.

För framför allt småbarnsföräldrar är kanske Mickeys första ord bekanta i en låt från Disney Junior-programmet Mickey Mouse ClubhouseHot Dog! – en låt som framförs av They Might Be Giants, ett amerikanskt alternativt rockband.

Ytterligare 7 Mickey Mouse-filmer kom att släppas under 1929, men Disney kom också att påbörja en ny filmserie. Mer om allt detta senare.

Nu får ni inte mer för den 25-öringen.

Det här inlägget postades i 1929, Columbia Pictures, Walt Disney Productions och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.