Mickey mot högre höjder

Mickey Mouse genomgick en förändring under 1931 – en förändring som skulle leda till en Oscarsnominering. Inför den femte Oscarsgalan 1932 erkände akademin – The Academy of Motion Pictures Arts and Sciences – animerade kortfilmer som en konstform, och det gick dem inte förbi att Mickey hade utvecklats från ett musicerande djur bland alla andra musicerande djur i den tecknade filmens värld, till en drivande karaktär med personlighet som kunde övervinna hinder som korsade hans väg.

Blue Rhythm (1931)

Efter en dramatisk öppning där Mickey kastar en enorm skugga på bakgrunden, spelande ett klassiskt pianostycke, övergår musiken i Blue Rhythm snart till St. Louis Blues av W.C. Handy, som Fleischer Studios använde i Bimbos debutfilm, Hot Dog (se här).

Mickey visar sig vara en hejare på klarinett, och Pluto, i en ovanlig antropomorf roll, visar sig vara duktig på trombon. Även om filmen är ännu en musikalisk bagatell, har den ett rejält klimax då scenen som orkestern spelar på kollapsar och låten avslutas med ett gemensamt ”Yeah!”.

Filmen hade premiär den 18 augusti 1931 och regisserades av Burt Gillett.

Fishin’ Around (1931)

I Fishin’ Around är Mickey ute och fiskar med Pluto.

Det visar sig att de är ute och tjuvfiskar på förbjudet vatten. I vilket fall som helst retar fiskarna dem så mycket så att de vid ett tillfälle stjäl allt bete från burken på båten, och vid ett annat binder samman Mickeys och Plutos fiskelinor så att de tvingas kämpa mot varandra i tron att de fångat något stort.

Filmen hade premiär den 25 september 1931 och regisserades av Burt Gillett.

The Barnyard Broadcast (1931)

På ytan är The Barnyard Broadcast ännu en musikfilm som äger rum på Mickeys bondgård. Även om det låter som standardberättelse 1A, så är det inte helt sant.

Filmen har visserligen musiken i centrum, men utifrån den enkla premissen – Mickey sänder en radioshow från sin lada – har Walt Disney och regissören, Burt Gillett, skapat en väl sammanhållen berättelse. Mickey måste övervinna ett antal hinder, framför allt en katt som riskerar att störa sändningarna, och jakten på katten bygger till ett klimax och ett tillfredsställande slut. Dessutom innehåller filmen vacker och fint synkroniserad animation till musiken av Bert Lewis. En liten höjdare från 1931. Den hade premiär den 10 oktober det året.

The Beach Party (1931)

Att Mickey-filmerna fortfarande har musiken i fokus behöver inte alltid vara till deras fördel – som i The Beach Party.

Till musik och dans vandrar Horace Horsecollar, Clarabelle Cow, Mickey, Minnie och Pluto till stranden. Väl där, engagerar de i allehanda musikaliska sätt att bada och äta picknick på. Ganska sent i filmen dyker dock en bläckfisk upp, som ett slags antagonist, men då är det så dags. Filmen når visserligen ett klimax, men det känns lite påklistrat. Burt Gillett står för regin och den hade premiär den 5 november 1931.

Mickey Cuts Up (1931)

Mickey Cuts Up är ännu en musik- och dansfilm som inte visar Disneys rätta potential.

I filmen försöker Mickey och Minne ta hand om en trädgård, men på grund av en katt och Pluto förstörs deras drömmar. Än en gång bygger filmen mot ett klimax med hjälp av stegrande komplikationer och det finns väl inga egentliga fel med den, men den saknar charm. Regi, Burt Gillett. Premiär, den 30  november 1931.

Mickey’s Orphans (1931)

Mickey’s Orphans inleds i juletid med att någon lämnar en korg utanför Mickeys, Minnies och Plutos hus. I korgen finner de ett hundratal kattungar.

Dessa kattungar går sedan bärsärkagång genom huset, trots att Mickey försöker lugna dem med julklappar som t.ex. sågar (!). Situationen eskalerar, givetvis, tills hela huset är förstört. Vem som lämnade kattungarna på trappan avslöjas aldrig.

Mickey’s Orphans, som hade premiär den 9 december 1931, innehåller ett flertal riktigt fina gags och väl uppbyggda skämt. 1931 är dessutom året då Walt Disney Studios sätter en ny standard vad gäller animation. Den här filmen har flera exempel på att ribban för animerade kortfilmer har höjts rejält, men frågan är om inte The Barnyard Broadcast var en bättre Mickey-film 1931.

Mickey’s Orphans var den första animerade filmen som nominerades till en Oscar inför den femte årgången av galan, som gick av stapeln den 18 november 1932. Hur det gick då, tar vi en annan gång.

Nu får ni inte mer för den 25-öringen.

Det här inlägget postades i 1931, Columbia Pictures, Walt Disney Productions och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.