Mickey och Weimarrepubliken

Ett drygt år efter debuten hade Mickey Mouse blivit världsberömd och Walt Disney hade skapat en karaktär som skulle visa sig vara en bestående symbol för företaget i synnerhet och animation i allmänhet. Men först skulle Mickey hamna i trubbel med Weimarrepubliken:

The Barnyard Battle (1929)

The Barnyard Battle hade kanske premiär den 25 april 1929. Eller kanske den 2 juni 1929. Eller kanske den 10 oktober 1929. Det finns motstridiga uppgifter. Den troligaste förklaringen är att den färdigställdes den 25 april, upphovsrättsskyddades den 2 juni, och hade premiär den 10 oktober, men källorna är oense om vilket datum som gäller.

Oavsett premiärdatum, befinner sig Mickey Mouse på sin bondgård, där flera tidigare filmer har utspelat sig (Plane Crazy, The Barn Dance, The Plow Boy), och där han mönstrar till en musarmé som tydligen behövs på gården. Efter att Mickey genomgår en fysisk undersökning, invaderas gården plötsligt av en kattarmé, ledda av Pete, Mickeys ständige antagonist.

Mickeys armé bär kläder som är underligt snarlika uniformerna som bars av Södern i det amerikanska inbördeskriget, och när mössen marscherar, gör de det till tonerna av Söderns mest populära sång, Dixie. Den totala hyllningen till Södern uteblir dock, för när striderna tar slut, firar mössen med en annan sång, Battle Cry of Freedom, den mest populära låten i Norr under samma krig. Visserligen skrev Södern om Battle Cry med egen text, men här kanske vi kan välja att tro att Disney inte var confederalist.

Censuren i Weimarrepublikens Tyskland fokuserade dock på kattarmén och dess hjälmar som påminde om de tyska hjälmarna under Första världskriget. I krigets inledning hade soldaterna i den tyska armén burit Pickelhaube, läderhjälmar med ett spetsigt mässingsornament på hjässan. Föga förvånande var Pickelhaube inte särskilt användbara i skyttegravarna, så 1916 bytte de tyska soldaterna till bättre skyddande stålhjälmar utan en glimrande pricktavla av mässing på toppen. Kattarmén som anfaller Mickeys bondgård ser ut att bära den senare sortens tyska stålhjälmar.

På grund av avbildandet av kattarmén med tyska hjälmar ansågs The Barnyard Battle såra den nationella tyska stoltheten. Det var bara tio år sedan den ytterst förnedrande Versaillesfreden efter Första världskriget då kejsardömet hade gått under och ersatts av en väldigt bräcklig republik. 1920-talet i Tyskland var en ganska paradoxal tid. Dels tvingades Tyskland betala stora skadestånd till Frankrike och drabbades av ekonomisk depression och hyperinflation parat med att minoritetsregering avlöstes av minoritetsregering; Dels upplevde man, i städerna i alla fall, främst Berlin, en ny öppenhet och ett storartat nöjesliv, med mängder av nattklubbar, kabaréer och även gaybarer. Men den nationella stoltheten var sårad efter världskriget och Walt Disney och Mickey Mouse strödde salt i såren, så The Barnyard Battle förbjöds i Tyskland.

Censuren i USA slog också ned på filmen. På gott och ont, den mest minnesvärda sekvensen i The Barnyard Battle är den förnedrande fysiska undersökningen som Mickey Mouse tvingas genomgå. Han får byxorna neddragna. Han får tungan utdragen tills han vänds ut-och-in. Hans hjärta undersöks genom att ta ut det ur kroppen. I vissa senare versioner av filmen har den fysiska undersökningen helt sonika klippts bort.

The Barnyard Battle var emellertid ingen propagandafilm av det slag som skulle prägla hela animationsindustrin under första halvan av 1940-talet. Filmen gjordes för att underhålla. I en annan minnesvärd sekvens tar kulorna till Mickeys kulspruta slut och då använder han tangenterna på ett piano och skjuter iväg dem, i skalor. Inte pacifistiskt, kanske, men underhållande.

Nu får ni inte mer för den 25-öringen.

Det här inlägget postades i 1929, Columbia Pictures, Walt Disney Productions och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.