Mickey under ny ledning

Under andra halvan av 1929 blev Walt Disney allt mer exekutiv producent och allt mindre regissör, medan Mickey Mouses andre skapare, Ub Iwerks, blev mer och mer upptagen av att regissera Silly Symphonies. I Wild Waves regisserades Mickey för första gången av någon annan än de som hade skapat honom.

Wild Waves (1929)

Det råder, som vanligt, oenighet om när filmen släpptes, men för Wild Waves är oenigheten ovanligt stor. Vissa källor säger att den hade premiär den 15 augusti 1929, andra den 21 december 1929, ytterligare andra säger den 25 april 1930. Oavsett vilket, är filmen en av de första Burt Gillett regisserade.

Filmen innehåller inledningsvis mer berättelse än de vanliga Mickey-filmerna. Minnie ger sig ut i havet för att simma, men hamnar i sjönöd och Mickey sätter igång och försöker rädda henne. Efter det att han lyckas, halvvägs igenom filmen, faller Wild Waves in i det vanliga djur-spelar-musik-schticket, som fortfarande plågar filmserien. Ett par höjdpunkter är dock att Mickey för första gången ger ifrån sig det nervösa ”he-he”-skrattet, som kommer att bli en signatur för honom. Hans sopranröst, som görs av Walt Disney själv, liknar senare produktioners. Han börjar få en karaktär och en personlighet, mycket tack vare Burt Gilletts regi.

I början av 1930 slutade animatören och regissören Ub Iwerks. Det gjorde också kompositören Carl Stalling, och Disney fick ett nytt distributionsavtal med Columbia Pictures. Läs mer här, här och här.

The Barnyard Concert (1930)

The Barnyard Concert räknas som den första filmen som Iwerks inte var involverad i, varken som regissör eller som animatör, samtidigt som det var den första filmen som distribuerades av Columbia. Walt Disney står själv för regin. Den hade premiär den 3 mars 1930.

The Barnyard Concert är den första filmen där Mickey Mouse är dirigent, men det är inte den sista. Tyvärr är det lika mycket berättelse och karaktärsutveckling som man kan förvänta sig från en konsertfilm, dvs ingen alls. Djur spelar musik, igen.

Fiddlin’ Around (1930)

Fiddlin’ Around, Fiddling Around eller Just Mickey, som egentligen verkar vara det mest vedertagna namnet, hade premiär den 14 mars 1930, och är ännu en konsertfilm. Den här gången är emellertid Mickey Mouse ensam på scenen, vilket förklarar titeln Just Mickey. Han spelar fiol, vilket förklarar titeln Fiddlin’ Around.

I filmen tar sig Mickey igenom en del av Träumerei av Schumann, och en del av Ungerska Danser Nr 5 av Brahms, innan han avslutar med den sista biten av ouvertyren till Wilhelm Tell av Rossini. En del småroliga gags väger dock inte upp tyngden av att vara ännu en djur-spelar-musik-film.

The Cactus Kid (1930)

The Cactus Kid innebar slutet på en era. Dels var det sista filmen Ub Iwerks animerade för Disney; Dels var det sista filmen Walt Disney själv regisserade. Den hade premiär den 11 april 1930.

Filmen är mest berömd för att det är den första filmen då Marcellite Garner gör rösten till Minnie, som den första reguljära skådespelaren för rollen. I övrigt så är det samma sång- och dansnummer som vi sett till leda i tidigare Mickey Mouse-filmer.

The Fire Fighters (1930)

Även om The Cactus Kid innebar slutet på en era, hade den nya eran redan börjat. The Fire Fighters var den andra filmen som regisserades av Burt Gillett (den första var Wild Waves, se ovan). Ub Iwerks hade slutat. Carl Stalling hade slutat. Walt Disney hade slutat regissera, för att fokusera på helheten som producent. Gillett hade tidigare fått förmånen att regissera Silly Symphonies, nu fick han också ansvaret för att regissera Mickey Mouse.

Under 1930 började Disney arbeta mycket mer medvetet med berättelserna i filmerna, något som märks i The Fire Fighters. Musiken är inte längre i centrum, och den här filmen bygger berättelsen mot ett klimax. Man kan också se att Mickey har börjat hitta sin karaktär. Scenen där han mjölkar brandposten, misslyckas, mjölkar den igen, misslyckas igen, är ett exempel på utvecklingen han genomgår. Filmen innehåller visserligen ett sångnummer, och djurplågeriet pågår fortfarande – Mickey använder en katt som siren – men i övrigt börjar musen bli mänsklig.

Nu får ni inte mer för den här 25-öringen.

Det här inlägget postades i 1929, 1930, Columbia Pictures, Walt Disney Productions och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.