Mintz, Lantz och kaninen som försvann

Den första kvinnliga producenten och distributören av animerade filmer hette Margaret J. Winkler. Hon hade inlett sin karriär som personlig assistent till Harry Warner, en av bröderna som grundade Warner Bros. När Fleischer Studios sökte distributörer till sin animerade serie Out of the Inkwell, erbjöd Harry Warner Margaret J. Winkler och hennes bror George att starta ett eget distributionsbolag, Winkler Pictures, för distribution av animerade filmer. Winkler Pictures skrev senare kontrakt med Pat Sullivan Productions (Felix the Cat), och Walt Disney (Alice Comedies). 1924 gifte Margaret sig med Charles Mintz, som i samband med giftermålet tog kontrollen över Winkler Pictures.

Charles Mintz var missnöjd med kostnaderna för Disneys Alice-filmer, och han hade dessutom kontakter med Universal Pictures, som försökte ta sig in på den animerade marknaden. Walt Disney och Ub Iwerks skapade därför en ny karaktär, Oswald the Lucky Rabbit, vars första film hade premiär 1927. Universal distribuerade filmerna, som visade sig vara en succé, och ägde dessutom rättigheterna till namnet. Filmerna om kaninen gjordes i en strid ström, 27 st på två år.

Mintz nöjde sig emellertid inte med att bara distribuera filmerna till Universal. Han började anställa Disneys animatörer direkt. Hugh Harman, Rudolf Ising och Friz Freleng tillhörde dem som anställdes av Winkler Pictures. Mintz anställde också nya regissörer och animatörer, bland annat Walter Lantz. Ub Iwerks var den ende animatören som stannade med Walt Disney. Innan det blev tydligt att Mintz tog kontrollen över deras skapelse, Oswald, började de dels utveckla en ny figur i hemlighet, Mickey Mouse, och dels shoppa runt Oswald hos andra distributörer. De träffade bl.a. Fred Quimby, som var ansvarig för kortfilmer på MGM och som senare skulle skapa MGM Cartoon Studio och producera Tom & Jerry och Droopy-filmer. Han tackade dock nej till Oswald. Mintz tog kontrollen över figuren och animatörerna, och lämnade Disney och Iwerks åt sina öden – som ändå får sägas vara till deras lycka.

Winkler Pictures, som senare döptes om till Winkler Studio och snart Mintz Studio, producerade 25 filmer med Oswald the Lucky Rabbit 1928-1929, däribland den första med ljud, Hen Fruit (1929). 14 av dem har försvunnit. Av de 11 som fortfarande existerar (ett par återupptäcktes så sent som 2016) finns det inga som har ljudspåret kvar. Hen Fruit är helt försvunnen. Här är ett exempel på en av de överlevande filmerna från Winkler-eran, Sick Cylinders (1929), som animerades av Hugh Harman och Rudolf Ising. Den ska ha producerats med ljud, men det är bara den stumma versionen som finns kvar:

Anledningarna till att filmerna försvann kan vara många. Den vanligaste var att man bevarade dem på celluloid, som med åldern blev alltmer brandfarlig och lättantändlig och flera filmbolag fick uppleva bränder i sina filmlager. En ansenlig andel filmer brändes med vilje för att utvinna silvret som ingick i filmprocessen. Efter introduktionen av ljudfilmen förstörde man i vissa fall stumfilmer för att man ansåg att de inte längre hade ett kommersiellt värde.

Mintz manövrar för att vrida Oswald ur Disneys händer skulle visa sig vara förgäves. 1929 tog Universal Pictures direkt kontroll över sina tecknade figurer. Filmbolagets chef, Carl Laemmle Sr, upprättade en egen animationsstudio, Universal Studio Cartoons, och gav kontrollen till Walter Lantz. Mintz fokuserade på andra karaktärer som han och Winkler hade rättigheter till, bl.a. Krazy Kat.

Walter Lantz tog över Oswald the Lucky Rabbit och skulle använda honom för att skapa en framgångsrik animationsstudio hos Universal på 1940- och 1950-talen med figurer som Woody Woodpecker, Andy Panda och Chilly Willy. Charles Mintz dog 1939.

Nu får ni inte mer för den 25-öringen.

Det här inlägget postades i 1929, Columbia Pictures, Universal Pictures, Walt Disney Productions, Walter Lantz Productions, Winkler Pictures och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.