Nystarter och återkomster – del 4 – Terry

Schismen mellan Amadee J Van Beuren och Paul Terry efter 1928 års Dinner Time, ledde inte bara till att Van Beuren bildade en egen animationsstudio – det gjorde Paul Terry också.

TerryToons

Paul Terry var den animerade kortfilmens verklige veteran. Han hade blivit intresserad av animerad film efter att ha sett Gertie the Dinosaur (1914) som kan vara den första riktiga animerade filmen någonsin. Medan Terry arbetade som journalist, finansierade och animerade han sin första film, Little Herman (1915), som han dessutom lyckades sälja till Thanhouser Film Corporation för distribution.

1916 började Terry arbeta hos JR Bray Studios där han hittade på karaktären Farmer Al Falfa som skulle följa honom genom hans karriär. Året därpå bildade Terry en egen animationsstudio, Paul Terry Productions, men företaget lades i träda när Terry åkte över till Europa för att delta i Första världskriget.

Tillbaka efter kriget gick Terry samman med Amadee J Van Beuren och grundlade Fables Studios där de under de kommande åtta åren producerade över 300 filmer om både Aesops fabler och Farmer Al Falfa, ibland samtidigt. Fram tills att de började bråka över Dinner Time. När de gick skilda vägar, behöll Van Beuren rättigheterna till Aesop’s Fables, medan Terry behöll rättigheterna till karaktären Farmer Al Falfa.

TerryToons, som blev namnet på animationsstudion, levde efter Terrys motto:

Disney is the Tiffany’s in this business, and I am the Woolworth’s.

Animerade kortfilmer, menade Terry, var inte exklusiva eller konstnärliga, de var en produkt som skulle krängas så fort och billigt som möjligt. Medan Disney kunde ha sex olika avdelningar som parallellt utvecklade filmer och som kunde ägna upp till åtta veckor åt varje film, så levererade TerryToons en animerad kortfilm varannan vecka – från en studio som hade en femtedel av Disneys personalstyrka.

Filmerna som producerades hos TerryToons höll givetvis låg kvalitet på grund av produktionstakten. De kom att likna Aesop’s Fables, till en början, med nya karaktärer i varje film men med ett par gästspel av Farmer Al Falfa. Innan varje film etablerade man en grundidé, ofta en sensmoral, och sedan började man animera. Av någon outgrundlig anledning hade alla TerryToons-filmerna som släpptes 1930 titlar med matmotiv. Den första:

Caviar (1930)

Den första filmen som TerryToons släppte hette Caviar och hade premiär den 23 februari 1930. Den visar med all önskvärd tydlighet på problemet med de tidiga filmerna från studion.

Den heter alltså Caviar, men någon kaviar finns inte någonstans i filmen. Den enda möjliga referensen är att mössen (kopior av Mickey och Minnie, givetvis) verkar vara ryska, något som musiken och dansen antyder. Ryssland och kaviar, vet ni. Handlingen är minimal och filmen innehåller flera inkonsekvenser. Den börjar på vintern någonstans i Ryssland (?) och den slutar också där, men i mitten hamnar musen på havets botten, fyller en svärdfisk med vodka (Ryssland!) och surfar sedan på fisken på de höga vågorna. På vintern? I Ryssland?

Hela filmen verkar ihopkokad på en kafferast, och med tanke på produktionstakten så kan vi nog förutsätta att så är fallet. En hel del repetitioner av gags genom filmen är också ett tecken på en alltför hög produktionshastighet, samt en snål budget. Det blir inte bättre under året.

Hot Turkey (1930)

Hot Turkey utspelar sig i Turkiet, fast med strutsar och kameler, och hade premiär den 4 maj 1930. Huvudkaraktärerna är fortfarande de två mössen som liknar Disneys skapelser.

Bully Beef (1930)

Förvånansvärt hög dödlighet i den här animerade krigsfilmen, Bully Beef, från 13 juli 1930.

Men vem kan lista ut vad den handlar om? Visst en mus och en katt hamnar på samma sida i ett krig för att de försöker imponera på en muskvinna, men sen då? Vem krigar mot vem? Båda arméerna verkar bestå av både möss och katter.

Nåja, ännu en bagatell från TerryToons.

Scotch Highball (1930)

Scotch Highball, från 16 november 1930, handlar om en hästkapplöpning i Skottland, komplett med säckpipespelande elefanter (!).

Golf Nuts (1930)

I slutet av 1930, 14 december, får Farmer Al Falfa äntligen göra sin comeback i Golf Nuts, om än i en oerhört liten roll.

Filmen handlar istället om musen som vi sett i de andra av filmerna från TerryToons, men han verkar fortfarande inte ha något namn. Han spelar golf, fuskar med antalet slag, och hamnar i en biljakt med poliser. Jakten slutar med att han åker hiss upp till himlen tillsammans med några skelett från Disneys The Skeleton Dance (1929) – seriöst, de ser kalkerade ut. När han väl hamnar i himlen stöter vi äntligen på Farmer Al Falfa, i rollen som Sankte Per, som frågar musen vad hans poäng är. Musen visar upp sitt poängkort från golfrundan, varför Sankte Per kallar honom en lögnare och skickar ner musen i helvetet via en falllucka.

TerryToons skulle aldrig bli en studio som konkurrerade med Disney, MGM eller Warner Bros – inte ens Walter Lantz eller Fleischer Studios – nej, Paul Terry brydde sig inte om det. Han brydde sig bara om att producera så många filmer som möjligt, på så kort tid som möjligt, och så billigt som möjligt. Det skulle dröja till 1940-talet innan TerryToons släppte filmer som hade något som helst konstnärligt värde eller som kan ses som marginella framgångar. Vi lär inte ägna alltför mycket tid åt TerryToons tills dess.

Nu får ni inte mer för den 25-öringen.

Det här inlägget postades i 1930, 20th Century Fox, TerryToons och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.