OM

Freon Film är en blogg som drivs av Fredrik Clausson – av vänner och elever kallad “Fred” – en gymnasielärare som undervisar i Engelska, Historia och Film- & TV-kunskap på Polhemskolan i Lund.

Bloggen är ett försök att se alla animerade filmer från de större animationsstudiorna under Hollywoods gyllene era, från slutet av 1920-talet till slutet av 1960-talet, och sätta dem i en historisk kontext.

Intresset för animerade filmer kommer givetvis från barndomen, men det har liksom aldrig tagit slut. Uppväxt med svensk TV på 1980-talet var man ganska svältfödd. Visst, det fanns enstaka animerade kortfilmer i Go’morron Sverige, Toffelhjältarna och Tecknade pärlor för vuxna, men den främsta tillgången för någon från Skåne var det danska programmet Så er der tegnefilm. Under 1990-talet kunde intresset odlas med hjälp av VHS-samlingar, och under 2000-talet kom de första DVD-samlingarna.

Det finns givetvis en hel del skrivet på engelska om animerade filmer, men på svenska är det väldigt tomt. Det är ett tomrum som den här bloggen försöker fylla genom att se på filmerna i kronologisk ordning, från ljudfilmens ankomst till, i alla fall, studiosystemets fall.

Precis som andra filmer, speglar de animerade filmerna sin samtid. En del filmer är väldigt föråldrade, medan andra är tidslösa. Det är därför viktigt att se dem både med nutida ögon, men också med samtida glasögon. I vilken kontext gjordes filmerna? Hur upplevdes de då, och hur upplevs de idag?

That’s All, Folks! Eller, som det översattes i det danska 80-talsprogrammet, Så er der tegnefilm: Så får I ikke mere for den 25-øre!