Van Beurens Tom och Jerry

Detta blir bara en kort notis om Van Beuren Studios, som var en liten studio i New York som inte hade några större framgångar på den animerade scenen.

I samband med att Walt Disney stämde Van Beuren Studios för plagiering 1931 (se här), vände sig Amadee J. Van Beuren till ett par nyanställda animatörer, Vernon Stallings och George Rufle, som tillsammans med Van Beurens husregissör, John Foster, hittade på ett udda par – Tom and Jerry. Nej, inte katten och musen, utan en kort och en lång människa, typ Mutt and Jeff (Storklas och Lillklas).

Efter domen mot Van Beuren fick inte studion nästintill plagiera Disney, så genom Tom and Jerry valde de att nästintill plagiera Fleischer Studios istället – de var i praktiken grannar ändå, Fleischer Studios låg mitt emot Van Beuren Studios. Här är ett exempel på Van Beurens Tom and Jerry:

Pots and Pans (1932)

I Pots and Pans sköter Tom och Jerry en diner i en vagn.

Tom och Jerry spelar och sjunger, kunderna spelar och sjunger, maten spelar och sjunger. Tills vagnen börjar rulla nerför en backe och förstör ett ånglok. Helt utan originalitet och fungerande gags. Förglömlig, precis som alla andra Tom and Jerry-filmer från Van Beuren Studios.

Pots and Pans regisserades av John Foster och George Rufle, animerades troligen av George Rufle och Vernon Stallings, och hade premiär den 14 maj 1932. Den kan ha animerats av ännu en nyanställd animatör: Joseph Barbera, som anställdes av Van Beuren 1932 för att arbeta på Tom and Jerry. Detta är givetvis intressant, eftersom Barbera senare tillsammans med William Hanna skulle skapa Tom and Jerry – katten och musen, då, alltså.

Tom och Jerry i Van Beurens gestaltning är intetsägande, har inga personligheter och blev inte heller någon större succé. Amadee J. Van Beuren producerade dock inte bara animerade kortfilmer och 1932 var han upptagen med att producera en dokumentär om jägaren, djursamlaren och äventyraren Frank Buck: Bring ’Em Back Alive. som hade premiär den 19 augusti 1932. Ni kan hitta mer om den här.

Nu får ni inte mer för den 25-öringen.

Det här inlägget postades i 1932, RKO, Van Beuren Studios och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.