Naturkatastrofer och politik

Om orkanen Katrinas efterverkningar sade både nuvarande presidenten Bush och förre presidenten Clinton att det vore fel att politisera naturkatastrofen. Detta är naturligtvis helt rätt. Att Katrina träffade den amerikanska sydkusten med sådan kraft är ingens fel. Enbart om man är böjd åt något religiöst håll kan man hitta någon att skylla på.

Vänstern vädrar dock morgonluft. Många kommentarer är fyllda av skadeglädje och självbelåtenhet. Michael Moore har numera material för många dokumentärer framöver. Lars Ohly ler nog som bara han kan göra. Visst är det kul när Bush visar vilken klåpare han egentligen är? Visst är det roligt att fler amerikaner än irakier dör under en vecka? Fy fan för en sådan dubbelmoral.

Högern vädrar också morgonluft. De har nu fått tillfälle att kritisera vänstern för att de är så fyllda av skadeglädje och självbelåtenhet. Sean Hannity har massor med kommentarer han kan slänga på Alan Colmes. Dick Erixon kan raljera i evigheter om Aftonbladets amerikakritiska ledarsidor. Visst är det kul att diskutera kritikerna, istället för kritiken? Visst är det roligt att debattera huruvida vänstern utnyttjar en naturkatastrof för politiska syften? Fy fan för det också.

Kan man kritisera räddningsinsatserna utan att bli ihopbuntad med Lars Ohly? Kan man tycka att en naturkatastrof inte bör utnyttjas för politiska syften utan att hamna i samma kategori som Dick Erixon?

Det finns ingen som bestämmer var en naturkatastrof kommer att ske nästa gång. Det finns ingen som kan förutse dess omfattning. Däremot kan man med säkerhet säga att debatten inte kommer att handla om konstruktiva förslag för hur man ska göra sitt bästa. Den kommer istället att handla om hur man kan koppla ihop naturkatastrofen med USA:s miljöpolitik. Eller hur man med största möjliga semantiska precision kan omintetgöra ledarskribenterna på någon vänstertidning.

Fy fan för naturkatastrofer och politik.

/Fred

Det här inlägget postades i Bloggar, Sverige, USA. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *