Dicken spinner vidare

Om det är någon högerbloggare som tror att han vet hur man ska spinna siffror så är det Dick Erixon. Problemet är att vilken kritisk bloggläsare som helst, som inte stått i ett skafferi de senaste 75 åren, kan dekonstruera siffrorna tills de inte betyder någonting.

Idag skriver han om president Bushs opinionssiffror. Enligt en undersökning, som Dick spinner på, så är 36 % av de amerikanska väljarna nöjda med Bushs insats. En väldigt låg siffra. Detta jämför han med att 33 % är nöjda med Demokraternas insats i Kongressen. En lägre siffra.

 

Det här är en sida av verkligheten som svenska medier nogsamt undviker när man rapporterar om presidentens låga stöd i opinionen. Men i bloggen får du veta hela sanningen.

 

Hela sanningen? Säger du det, Dick? Ska vi titta närmre på undersökningen? Eller vågar du inte?

Undersökningen är gjord på 900 registrerade väljare, på kvällstid, och via telefon. Inget konstigt där, även om man kan ha tveksamheter när det gäller metoden. Många amerikaner, framför allt den yngre generationen, har ingen fast telefon, som är den enda sorten väljarundersökningar ringer till. Att det dessutom är Fox News som gjort undersökningen, ställer ganska tunga tendentiösa frågetecken.

Om man tittar på siffrorna som Dick nämner så kan man bara konstatera att han har rätt. Den kritiske tänkaren borde dock fundera på vilka siffror det är som Dick inte nämner. I undersökningen så är 34 % av väljarna nöjda med Republikanernas insatser i Kongressen. En nästan lika låg siffra som för Demokraterna. Om Dick hade varit ett dugg intresserad av hela sanningen, verkar inte det vara en ganska relevant siffra? Dick nämner inte heller att 36 % är Bushs lägsta siffra någonsin – i Fox News undersökningar.

Om skulle ta och spela samma vinklade spel som Dick spelar, kan man välja att ta fram fråga 10 i undersökningen:

 

Thinking about Congress these days, would you say you are more fed up with Democrats or Republicans on Capitol Hill?

 

Bara 30 % är trötta på Demokraterna medan hela 34 % är trötta på Republikanerna.

Eller fråga 11:

 

Regardless of how you usually vote, which political party do you think has the most ideas for solving the country’s problems right now?

 

Endast 30 % anser att Republikanerna har bra idéer som kan lösa landets många problem, medan massiva 35 % tycker att Demokraterna har lysande planer för USA:s framtid.

Du ser, Dick, det är inte bara du som selektivt kan utnyttja väljarundersökningar för att föra fram din egna vinklade och tendentiösa ståndpunkt. Konceptet är barnsligt enkelt. Välj och blås upp siffrorna som passar dig. Tona ner, eller uteslut, siffrorna som inte passar dig. Enkelt!

Bara ett problem, Dick. Gör man anspråk på att berätta hela sanningen, så går inte hissen till översta våningen. Tror man att man är allvetande, så ror man inte med båda årorna. Anser man att man kan allt, så är motorn igång, men där är ingen bakom ratten. Tycker man att man sitter inne med all kunskap, så är lyset tänt, men där är ingen hemma. Välj vilken metafor som passar dig bäst, Dick. Att vara selektiv, det vet vi att du kan vara.

Undersökningen Dick spinner siffror ifrån kan ni hitta här.

Det här inlägget postades i Bloggar, USA. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *