Flaggan under Gud

Demokraterna i den amerikanska senaten visar just nu mer cojones än de vågat göra på mycket länge. Förutom att de fått Republikanerna på defensiven när det gäller underrättelserna som ledde till kriget i Irak, så höjer de rösterna om Bushs nominering av Samuel Alito till Högsta domstolen.

1985, när Alito arbetade inom Reagans administration, skrev han ett brev där han förklarade sin starka konservativa ställning i frågor som abort, positiv särbehandling och delstaternas rättigheter. Brevets innehåll har fått USA:s liberala grupper att gå samman och försöka skjuta Alito i sank med hjälp av reklamspottar. Onekligen kommer spottarna att innehålla vissa överdrifter.

Här får alla sorter platsSom svar på den liberala attacken mot Alito släpper den konservativa gruppen Committee for Justice ett antal reklamspottar som attackerar de liberala grupperna. Skrämseltaktiken, som de alltså inte är ensamma om, går ut på att måla upp ett liberalt USA som innehåller gifta bögar och flator, där den amerikanska flaggan används för att tända brasor, och där Pledge of Allegiance inte innhåller orden under God.

Löftet att vara lojal till den amerikanska flaggan har en intressant historia:

The Pledge of allegiance skrevs 1892 av pastorn Francis Bellamy. Han skrev eden för en tidning vid namn Youth’s Companion som en del i en reklamkampanj. Som av en lycklig slump sålde nämligen ägarna till Youth’s Companion också amerikanska flaggor till landets skolor. Bellamys reklamslogan lät så här:

 

I pledge allegiance to my Flag and to the Republic for which it stands: one Nation indivisible, with Liberty and Justice for all.

 

1923 ändrades eden till:

 

I pledge allegiance to the Flag of the United States of America, and to the Republic for which it stands: one Nation indivisible, with Liberty and Justice for all.

 

Man specificerade alltså vilken flagga man svor sin ed för. Detta för att de många invandrarna inte skulle bli konfunderade.

1954 blev det viktigt att skilja det goda och moraliska USA från det onda och gudlösa imperiet Sovjetunionen. På inrådan från gruppen the Roman Catholic Knights of Columbus, ett namn som låter som en underavdelning till KKK, ändrades eden igen:

 

I pledge allegiance to the Flag of the United States of America, and to the Republic for which it stands: one Nation under God, indivisible, with Liberty and Justice for all.

 

Således var eden nu komplett med Gud och allt. Så från att ursprungligen ha varit en reklamslogan för att kränga flaggor, har den nu blivit en amerikansk institution som absolut inte får ändras. Att orden under God tillkom för att skilja det fria och religiösa USA från det kommunistiska och ateistiska Sovjetunionen, har en ironisk twist: Francis Bellamy var socialist.

Så när de konservativa kämpar för att få behålla orden under God i Pledge of Allegiance vill de alltså behålla en reklamslogan som ändrades för att visa moralisk stake gentemot ett land som inte längre existerar – en reklamslogan som dessutom skrevs för att sälja färgade tygstycken – av en commie. Ibland undrar jag om de vet det.

Det här inlägget postades i Historia, USA. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Flaggan under Gud

  1. Peter Perskull skriver:

    Vilket annat land i världen skulle svära sin trohet till en reklamgingel.

    Verkligheten är roligare än dikten.

  2. Fred skriver:

    Kan bara hålla med. Före Andra världskriget lyfte man dessutom sin utsträckta högra arm mot flaggan under tiden man svor eden. Handflatan var uppåt, men ändå försvann gesten efter kriget (av någon anledning). Numera håller man handen på hjärtat hela tiden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *