Chefen i gasen bredvid

Första dagen på jobbet är aldrig helt enkel. Man hamnar på en ny arbetsplats, med nya arbetsuppgifter och nya arbetskamrater. Det pirrar antagligen lite i magen inför det nya arbetet. Det finns ett antal saker man bör undvika den första dagen på arbetet:

 1. Man bör inte komma försent.
 2. Man bör vara trevlig mot människorna man ska arbeta med de kommande åren.
 3. Man bör inte vara full.

Kulturskolan i Malmö har fått en ny chef för i år. På den avslutande julfesten i fjol var han hedersgäst, då han skulle komma och presentera sig inför kollegiet, sitta med under en middag och bekanta sig med sina närmast underställda under avslappnade former. Festen var satt till att börja klockan 17.00. Chefen anlände fem timmar för sent, tydligt påverkad av alkohol. Kvällen fortsatte med att han drack tills han var aspackad, tafsade på flera kvinnor och torkade upp sprit med hundralappar samtidigt som han skröt om hur mycket pengar han hade. Sedan argumenterade han med personerna som försökte få iväg honom då han visade sig ha för lite pengar till en taxi. Inte illa för en första dag på jobbet. Kulturkompaniet i Malmö, som överser 2200 barns kulturundervisning, hade varit utan chef i över ett halvår. Sökandet efter den rätta personen hade tagit lång tid och de anställda hade levt i ovisshet under den tiden. Politikerna i Kulturnämnden, med ordföranden Pelle Svensson i spetsen, och kulturdirektören, Bengt Hall, utlovade i november 2005 att nu hade rätt person äntligen hittats: En belevad man med många kontakter inom det kulturella området, en före detta direktör för Norrbottensteatern, Ice Globe Theatre och en ledamot i Statens konstnärsnämnd för film, teater och dans: Rolf Degerlund. Degerlund extraknäcker som skådespelare (Jägarna, Grabben i graven bredvid, Hotet) och är god vän med Mikael Persbrandt (något som borde ha höjt beredskapen inför julfesten). Degerlund är också polare med Joe Labero och Robert Wells och regisserade deras gemensamma show i London för ett par år sedan. Trots att han nu är kulturskolechef på heltid kallar han sig själv fortfarande för Joe Laberos manager, något som yttrar sig på flera sätt:

 1. Pengarna han torkade upp den egenhändigt utspillda spriten med (sedlar som han sedan stoppade i bröstfickan på en av sina anställda) sade han sig ha tjänat på att arbeta som Laberos manager.
 2. Laberos hemsida anges Degerlunds mobilnummer, ett nummer han med all tydlighet erhållit från Malmö Stad. Varför betala telefonräkningen själv, när man kan få Malmö Stad att göra det?

Sydsvenskan har skrivit om skandalen, men Norrbottenskuriren är något utförligare. De har dock lyckats missa Degerlunds "magiska" förbindelser. Labero, som egentligen heter Lars Bengt Roland Johansson, har inte uttalat sig om det inträffade.

Det här inlägget postades i Malmö, Sverige. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Chefen i gasen bredvid

 1. Monica skriver:

  Hysteriskt… Är nog ingen större tvekan om att karln är alkoholist.
  Man gör bara inte så annars. Sicken tillgång han blev. Time out innan han ens har börjat.
  Ibland måste man undra…

 2. Fred skriver:

  Det står ganska klart att han har problem med spriten så jag hoppas han använder timeouten väl (Nämndemansgården är ett förslag). Spriten, oavsett mängd, ursäktar dock inte uppförandet på festen. Malmös kulturpolitiker och -direktörer är säkert jätteglada att de anställde honom…

 3. kalle skriver:

  Att hänga ut en person i pressen utan att veta vad som är sant är fullständigt vidrigt.
  Ord står mot ord. Lärareförbundet, som är ett av tre fackförbund, ville inte ha honom
  från början, och det är dom som nu driver denna hetsjakt. Dom har försökt knäcka varenda chef
  i 10 år. Detta kan mycket väl vara en komplott, från deras sida. En massa lögner!
  Därför har man nu tillsatt en opartisk utredning. Heja Rolf.
  Hälsn Kalle

 4. Fred skriver:

  kalle:
  Eftersom du hejar på Rolf så är det tydligt att du redan bestämt dig hur det är med sanningen, så bespara mig moralkakorna, tack! Vi andra kan bara hoppas att den opartiska utredningen gör ett bra arbete och att Malmös folkvalda kommunalpolitiker (särskilt de i Kulturnämnden) har modet att stå för vad de säger i pressen eller annorstädes beroende på vad utredningen kommer fram till. Jag tänker främst på Pelle Svensson som uttalade sig till Rolfs försvar i Sydnytt häromkvällen, men det finns säkert andra exempel på Kulturnämndspolitiker som snart står där med skägget i brevlådan. Man bör invänta utredningen innan man dömer, men den kommunalpolitiker som ställer sig på chefens sida, hellre än på de anställdas, när utredningen inte ens är färdig, bör inte räknas som folkvald så länge till.

 5. kalle skriver:

  Till Fred. Nej, jag ställer mig inte på chefens sida. Om utredningen
  kommer fram till att det som står i pressen är sant, får
  naturligtvis kulturpolitikerna ta sitt ansvar och avgöra Degerlunds och
  kulturskolans fortsatta öde. Vad jag har förstått, så står hälften
  av de anställda på hans sida och hälften på lärarförbundets sida.
  Det handlar alltså egentligen inte om att han var full, utan om
  konflikter som pågått under lång tid mellan de anställda och om
  vilken inriktning kulturskolan skall ha. Degerlund är ett hot mot
  traditionaslisterna, vilka är dom som nu driver denna hetskampanj
  mot honom.
  kalle

 6. Fred skriver:

  Om man kallar det för en hetskampanj, utan att ha alla fakta på bordet, har man redan bestämt sig. Att ett fackförbund skulle få för sig att sänka en chef redan innan han fått chansen att visa vad han går för verkar befängt. Var de anställda står i saken kanske beror mer på huruvida man var på festen och såg det inträffade eller inte. Att ställa sig bakom någon som agerat ytterst olämligt bara för att man inte är särskilt förtjust i ett fackförbund är mycket allvarligt.

  Men en sak har du rätt i, kalle, och det är att kulturpolitikerna får ta sitt ansvar. Sexuella trakasserier är ingen småsak man sopar under mattan. Det gäller oavsett om alkohol var inblandat eller inte. Det gäller också också oberoende av vilket fackförbund, parti eller nämnd man tillhör.

 7. kalle skriver:

  Klokt skrivet Fred. Missförstå mig inte. Jag försvarar naturligtvis inte sexuellt ofredande eller andra trakasserier. Här finns inga förmildrande omständigheter. Att vara berusad på en personalfest
  där i princip alla är fulla, är en annan sak. Naturligtvis är det korkat som chef att vara det. det har med respekt att göra. Vad jag vänder mig emot är att en, alltså bara en person i lärarförbundet går till pressen med en lång rad anklagelser som sedan nästan framställs som om de var sanna. Om jag förstår det hela rätt, så var denne uppgiftslämnare från lärarförbundet inte ens med på festen. Jag känner flera lärare på kulturskolan som var på festen men som har en annan bild av vad som hände. Att Degerlund var kraftigt berusad, är det nog ingen som ifrågasätter, men det andra som stått i pressen kan alltså mycket väl vara sant men också påhittat eller kraftigt överdrivet för att man inte vill ha Degerlund som chef. Kulturskolan står inför stora förändringar som inte lärarförbundets medlemar gillar.

 8. Roine Selind skriver:

  Hej!

  Kalle du verkar insatt i vad som händer på Kulturskolan. Är du intresserad av Lärarförbundets
  ställningstagande så är du välkommen att ringa 040-34 30 25 och tala med mig.

  Roine Selind

 9. jean skriver:

  Hej Kalle,
  Den här komplotten mot Rolf som du talar om är absurd.
  Vi var många som med glädje såg fram emot Rolfs Degerlunds ankomst på Kulturskolan.
  Äntligen skulle vi få en chef med bred kompetens och konstnärliga visioner
  och inte en rektor.
  Upplysningsvis var det personalen på Kulturskolan som handfast men vänskapligt,
  satte Rolf Degerlund i en taxi på julfesten, för att skydda honom för att göra bort
  sej ännu mer.
  Man kan bara spekulera i vad som hade hänt om personalen inte hade haft den vänliga
  och diplomatiska inställningen.
  Att personalen sedan blir beskylld för att diktat ihop hela historien är under all kritik.
  Det får stå får Kalle själv.
  Sexuella trakasserier är ett laddat område och när det begås av en chef är det
  speciellt allvarligt.

 10. kalle skriver:

  Hej Jean. Ibland måste man vara lite provocerande för att få igång debatten. Det som hände på julfesten är tragiskt i dubbel bemärkelse. Jag har inte påstått att det är en komplott eller beskyllt någon för att ha diktat ihop historien om du läser vad jag har skrivit. Däremot tycker jag att det var onödigt att gå till pressen, isynnerhet med detaljer när det pågår en utredning. Det gynnar inte kulturskolan. Jag tror faktiskt att det mesta av det som skrivits i pressen är sant. Samtidigt vet jag att det finns ett motstånd från en stor del av lärarna till det som du också antyder, nämligen en kulturskola som inte egentligen är en kulturskola i traditionell bemärkelse, utan något annat med verksamheter som vänder sig till ett större antal barn och även har aktiviteter på loven.
  Kanske sommarläger med workshops osv. En verksamhet som mer skulle bygga på kreativitet, lust och improvisation. Detta är, också vad jag har förstått, lite av Rolf Degerlunds tankar och ambitioner. Naturligtvis är det inte populärt hos en stor del av lärarna som är vana vid att arbeta efter givna pedagogiska mallar och som kanske heller inte vill offra sin ledighet på helger och lov. Hoppas på en debatt om detta hellre än vad Rolf Degerlund har gjort eller inte gjort.
  Kalle

 11. Fred skriver:

  Varken fylleskandaler, fackliga käbbel eller andra missledande affärer gynnar kulturskolan i Malmö. Utredningen om julfesten lär berätta för oss vad som egentligen hände då. Debatten om Kulturkompaniets nutid och framtid bör föras i det offentliga rummet, och inte bland kommentarerna på en obskyr blogg på internet. Den är för viktig för det.

 12. svenne skriver:

  labero = LArs BEngt ROland, inte i någon annan ordning.

 13. Fred skriver:

  Det är ändrat – tackar!

 14. Manuela Fredriksson skriver:

  Rolf är en fantastisk regissör, eftertraktad regissör, duktig skådespelare och underbar människa. Att han begått ett misstag och haft problem är någonting som påverkat hans yrkesliv; JA.

  Men det ger inga andra människor rättigheten att öppet kritisera honom, se till era egna familjer och era problem innan ni lägger er i andras liv.

 15. Fred skriver:

  Rolf är en offentlig person. Jag har lika mycket rätt att öppet kritisera honom som du har att försvara honom. Uttalar du dig som privatperson, eller som representant för en organisation?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *