Bill och producenten

Jag slog ett öga på the O’Reilly Factor med Bill O’Reilly i förra veckan. Plötsligt, rätt ur det blå, sa han något om att han stämt någon för försök till utpressning. Vad exakt som hade hänt kom aldrig fram i programmet, vilket jag tyckte var underligt. Jag tänkte att Bill O’Reilly slutligen blivit trött på Al Frankens ständiga, men roliga, attacker mot honom. Efter lite luskande fick jag emellertid reda på varför. Och det är inte vackert.

Bill O’Reilly är stämd för sexuella trakasserier av en av sina kvinnliga producenter för programmet, Andrea Mackris. Enligt henne ska Bill, som är moralismens bastion på Fox News, ha ringt henne upprepade gånger och försökt ha telefonsex med henne. Hela stämningen finns att läsa på www.thesmokinggun.com och innehåller många exempel på hur Bill har pratat med henne om flera olika sexuella aktiviteter, både förgångna och eventuellt framtida sådana. Med risk för att låta lite som Aftonbladet så kan jag nämna onani, thailändska massöser och skandinaviska flygvärdinnor.

För dessa samtal, både över telefon och i personliga samtal, stämmer Andrea honom, men inte utan att ge honom chansen att komma överens utanför domstolen. Hon efterfrågar 60 miljoner dollar, vid en överenskommelse, vilket är ungefär vad the O’Reilly Factor drar in till Fox News varje år. Detta tolkade O’Reilly och Fox News som utpressning och stämde följaktligen henne samma dag för just det, utpressning, och det var detta Bill menade i tevesändningen som jag såg.

Enligt Mackris är det inte första gången det händer och hon är inte den första kvinnan som blivit utsatt för O’Reillys trakasserier. Men som synes på teve (inte minst i dokumentären Outfoxed) så kan O’Reilly vara ganska hotfull person. Enligt Mackris lär O’Reilly sagt följande:

If any woman ever breathed a word I’ll make her pay so dearly that she’ll wish she’d never been born. . . . It’d be her word against mine and who are they going to believe? Me or some unstable woman making outrageous accusations. They’d see her as some psycho, someone unstable.

Fredagen efter stämningen kom Mackris hem till sin lägenhet i New York. En man hoppade fram och slog henne med en lunta papper: ”Du är delgiven.” I Sverige måste man skicka tillbaka ett kvitto för att räknas som delgiven, men i USA räcker det med att delgivningspapperna bokstavligen rör vid personen i fråga. I papperna som Mackris fick ”delgivna” sig stod det att hon fått sparken från Fox News, men att det inte hade med stämningen av Bill att göra. Jaså? Verkligen? Två dagar efter det att hon stämmer en programledare på kanalen får hon sparken från just den kanalen. Det är väl det bästa exemplet på en aktion – reaktion – motreaktion jag någonsin sett.

Nu är Bill naturligtvis oskyldig till motsatsen bevisats, men de senaste dagarna har han inte förnekat det inträffade. Istället har han sagt saker som:

I knew that by filing this lawsuit I was going to perhaps ruin my career. . . . If I have to go down, I’m willing to do it. But I’ve got to make a stand.

Jag tycker inte det låter som om han är oskyldig. Han stämmer Mackris för utpressning och han är villig att satsa hela sin 30-åriga karriär på det. Det handlar alltså inte om förtal eller falska anklagelser. Jag kan ha fel, men utpressning kan väl egentligen bara ske om det inträffade också är sant. Eller? Om han är oskyldig borde det bästa sättet att bli kvitt anklagelserna vara att gå till domstol.

Hela affären har givetvis en ganska stor inverkan på Bills trovärdighet. Just nu har man sett honom överallt (Letterman bland annat), eftersom han är ute på en promotionturné för sin barnbok (!), ”The O’Reilly Factor for Kids: A Survival Guide for America’s Families.” Indoktrinering av de högerextrema åsikterna måste börja tidigt.

Jag kommer att ha svårt att dölja min skadeglädje om det visar sig vara sant att Bill O’Reilly, de konservativa familjevärderingarnas talesman och Fox News Spinmeister, försökt snacka i säng en av sina medarbetare. Andrea Mackris kommer dock att må skit en ganska lång tid framöver, både på grund av det hon säger (om det är sant) och det Bill och FNC kommer att säga om henne (som antagligen inte kommer att vara sant). Utvecklingen kommer att följas.

/Fred

Det här inlägget postades i Media, USA. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *