Dicken – återkomsten

Det är omöjligt att peka på alla fel som Dick Erixons blogg innehåller, det hade inneburit ett heltidsjobb, men ibland blir de för gigantiska för att man ska kunna hålla klaffen.

Marshall Plan posterEn vänsterskribent skrev en artikel i New York Times Magazine som förespråkade en mer diplomatisk amerikansk utrikespolitik – modellerad efter Harry Trumans Marshallplan. Enligt skribenten, Peter Beinart, skulle en sådan inställning utgöra Demokraternas plattform gentemot Republikanernas krigshökeri. Dick tycker att det är bra idé, men sågar den sedan vid fotknölarna:

Allt detta låter bra – i teorin. Det är när man går över till praktiken som svårigheterna uppstår. Ett problem är att det sönderbombade Europa stod på Amerikas sida i andra världskriget. Några sådana band att bygga på gentemot den muslimska världen, exempelvis Iran, finns inte.

Det finns fanns band att bygga på i den muslimska världen och det krävs mycket hårt arbete för att finna dem igen, men det går om man vill. Dick vill inte – precis som Bush. Citatet från Dick innehåller emellertid ett väldigt grovt faktafel som gränsar till revisionism:

Marshallplanen gav bistånd till i princip hela västra Europa, sönderbombat eller inte. Hjälpen inkluderade Frankrike, där Vichy-regimen inte stod på Amerikas sida. Italien fick också en hel del, och de var definitivt inte på Amerikas sida förrän i slutet av kriget. Västtyskland tog emot massor av hjälp under Marshallplanen, och Tyskland var absolut inte på Amerikas sida i Andra världskriget. Sverige tog också emot Marshallhjälp, utan att ha bombats.

Det går att bygga band med sina fiender, men att bomba dem tillbaka till stenåldern räknas inte som hjälp. Marshallplanen fick den eftersträvade effekten: Den skapade ett välmående och demokratiskt västeuropa som var ganska välvilligt gentemot USA under större delen av efterkrigstiden.

Det här inlägget postades i Bloggar, Sverige, USA. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *