TT sprider fördomar

Många av landets lärare är homofober. Sina fördomar för de vidare till eleverna.

SvD, 060801

Ovanstående citat påstår SvD komma från RFSL:s ordförande Sören Andersson. Faktum är att han är felciterad av TT, som spridde citatet över hela landet igår. Andersson har bett om ursäkt (!?) och dementerat. När gör TT eller alla som publicerat "nyheten" det? Jag förstår om det just nu finns många sommarvikarier i den svenska journalistkåren, men någon måtta får det vara.

Felcitatet förekommer i artiklar om Under Ytans opinionsundersökning bland Sveriges lärare där det framkommer att bara 8 % av dem har fått den undervisning i sin lärarutbildning som de anser krävs för att möta frågor om homo-, bi- eller transexualitet (HBT). Bara 2 % anser att de fått rätt kompetensutveckling om sexuell läggning av sina skolor.

I en debattartikel i gårdagens DN kommenterar RFSL, Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund enkäten. De kräver:

Att regeringen avsätter resurser för en nationell informationssatsning inriktad på att sprida kunskaper om konkreta metoder och verktyg för att lärare, skolledare samt övrig skolpersonal på ett effektivt sätt ska kunna arbeta med frågor om likabehandling och diskriminering, inklusive frågor om sexuell läggning och könsidentitet och könsuttryck.

Att all lärarutbildning inkluderar hur lärare ska hantera och förebygga diskriminering och kränkningar och frågor som rör sexuell läggning och könsidentitet och könsuttryck.

Att alla kommuner och skolhuvudmän i sin egenskap av arbetsgivare ger sina lärare, skolledare samt övrig skolpersonal möjligheter att öka sin kompetens kring hur man förebygger kränkande behandling, trakasserier och diskriminering, inklusive frågor om sexuell läggning och könsidentitet och könsuttryck.

Allt detta låter naturligtvis bra – särskilt inkluderandet i all lärarutbildning. Jag kan minnas att vi tog upp kränkande behandling och mobbning ett par gånger under de 1,5 åren jag gick på lärarutbildningen, men någon större tonvikt på HBT-perspektivet var det inte. Här finns stora möjligheter till förbättringar.

Det finns dock en risk att TT:s telegram och medias spridning därav leder till förhastade beslut och överreaktioner. Det får till exempel inte bli ett krav att ALLA lärare MÅSTE ta upp frågorna med sina elever. Matematiklärarna är luttrade nog som det är…

Lärarkåren är inte mer homofobisk än övriga befolkningen – snarare tvärtom. När får vi läsa om det, TT? 

Det här inlägget postades i Skola, Sverige. Bokmärk permalänken.

En kommentar till TT sprider fördomar

  1. En liten tant skriver:

    TACK för att du uppmärksammade mig på RFSL:s dementi!
    Jag har publicerat den på min blogg. Himla trist historia för såväl RFSL som TT och landets lärarkår.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *