Monopol Fp-style

Lars Leijonborg – utbildningsminister

Jan Björklund – skolminister

Folkpartistiskt monopol på skolfrågor de kommande fyra åren, precis som under valrörelsen. Vad innebär det för mig som lärare och vad innebär det för gymnasieskolan?

Jag måste antagligen börja sätta ordningsbetyg. Någon slags siffra eller bokstav ska de ha för sitt uppförande, de slynglarna. Det räcker ju inte att man redan klassar dem som intelligenta eller dumma genom ett kunskapsbetyg. Nu ska man troligen klassa dem som välartade medborgare eller bortom all mänsklig hjälp genom ett ordningsbetyg. Nåja, ordning i klassrummet blir det kanske, i alla fall.

Jag kommer att få undervisa engelska och historia för elever som inte tänker fortsätta till högre studier. "Varför ska man kunna det?" kommer att bli en vanligare fråga i den svenska skolan. Svaret på frågan kommer att bli luddigare.

Det blir spännande fyra år framöver, särskilt för skolan. Jag tillhör dem som inte riktigt ser fram emot vad som komma skall, men spännande ska det bli oavsett.

Jag är dock lite glad för Carl Bildts comeback i regeringen. De tolv åren sedan han senast satt i regeringsställning har gjort honom mer ödmjuk och sansad inför de utrikespolitiska utmaningarna han står inför de kommande åren. Jag läser hans blogg nästan dagligen och ser hans utnämning till utrikesminister som något positivt i ett annars väldigt blekt startfält för Fredrik Reinfeldts regering.

Det här inlägget postades i Politik, Skola, Sverige. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Monopol Fp-style

  1. Magistern skriver:

    Skolan är en supertanker som inte är så lätt att ändra kurs på. Det tar tid och det är trögstyrt. Dessa två herrar kommer att bli varse att det inte bara är att lansera ett ny idé om hur skolan ska vara, så kommer det att bli så. Implementeringsfasen lär ta betydligt längre tid än en mandatperiod. Oavsett vad de föreslår. Exempel: se på Lpo94.

  2. Fred skriver:

    En supertanker kan gå på grund, springa läck och orsaka stora skador på omgivningen. Och med Gök och Gokke bakom ratten tror jag att det blir full patte över bränningar och skär utan någon hänsyn till lasten.

    Folkpartiet har gått till val i princip enbart på skolfrågorna, vilket innebär att de satsat hela sitt politiska kapital på stora förändringar inom utbildningsväsendet. Det går inte så lite prestige i det här för Leijonborg och Björklund, när det nu är dags att leverera på löftena. Stora och snabba förändringar, mer eller mindre genomtänkta eller förankrade, tror jag blir herrarnas lösning. Men vi får väl se. Jag hoppas jag har fel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *