Högre krav ger bättre resultat

Häromdagen skrev journalisten Anders Ljungberg i Sydsvenskan:

Hårdare krav vid intagningen till Malmö stads sommarskola för gymnasieelever ledde till en halvering av antalet elever. Samtidigt förbättrades resultaten radikalt. 

Wow! Det gör ju nytta att ställa högre krav! Dels verkar behovet av sommarskolan minska – eftersom antalet elever halveras. Dels förbättras resultaten hos de som går där. Det är en win-win-situation!

En tanke som givetvis slår mig är:

Varför inte höja kraven ytterligare för sommarskolan? Det borde ju förbättra resultaten ännu mer!

Förslagsvis bör man endast ta in elever som redan har fått MVG på kurserna. Antalet elever borde minska så till den milda grad att sommarskolan i princip kan avskaffas. Och de elever som trots allt kom in skulle faktiskt redan ha fantastiska betyg, vilket måste ses som en förbättring jämfört med tidigare då de kassa elevernas mediokra betyg drog ner statistiken.

Med andra ord (och skämt åsido):

Vad menar Anders Ljungberg, egentligen? Varför har han skrivit en artikel som innehåller matematik för det uppenbara? Är det av ideologiska skäl? Eller tänkte han helt enkelt inte efter?

Dags att ställa högre krav på journalistiken, kanske… 

Det här inlägget postades i Malmö, Media, Skola. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Högre krav ger bättre resultat

 1. Magistern skriver:

  Snygg design!

 2. Fred skriver:

  Förändring förnyar…

 3. Magistern skriver:

  Något som jag tyckte var skrämmande i artikeln: ”Endast elever som bedömdes ha rimliga möjligheter att få godkänt uppmanades att gå sommarskolan.”

  Ligger helt i linje med ditt, visserligen något överdrivna, resonemang.

  Avskaffa skolplikten och låt endast de barn och ungdomar som har ”rimliga möjligheter att få godkänt”, gå i skolan. Vi kommer inte ha en enda elev som går ut grundskolan med icke-godkända betyg. Smart!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *